Парадокси сучасності: їхати на курорт є за що. А сплатити борг за «комуналку» — ні?

Парадокси сучасності: їхати на курорт є за що. А сплатити борг за «комуналку» — ні?

Усі боржники «на гачку» людей цієї професії — державних виконавців. Їх робота — це своєчасне, повне і неупереджене виконання постанов суду та інших державних інстанцій: ДАІ, міліції, Пенсійного фонду, податкової інспекції тощо. Працювати доводиться здебільшого із боржниками, а спілкування з цією категорією людей, самі розумієте, не завжди «затишне і комфортне». На них часто ображаються: одні — за те, що вони примусово стягують борги, інші — що роблять це не настільки швидко, як комусь хотілося би. Тому державні виконавці мають володіти не лише юридичними знаннями, а й залізними нервами, витримкою та тактовністю.
17 грудня — День працівника державної виконавчої служби. Які нюанси існують у цій роботі — про це наша розмова із Віктором МАРЧЕВСЬКИМ, начальником відділу державної виконавчої служби міськрайонного управління юстиції.

— Вікторе Івановичу, робота з людьми належить до найважчих, бо ж люди бувають різні. А у вас ще й така малоприємна місія — забирати на користь стягувача те, що не хочуть віддавати… Наскільки складно працювати?
— Ви праві — люди є різні, а до нас звертаються, як правило, з проблемами і далеко не з позитивними емоціями. Комусь не платять аліменти, комусь — кредит чи штраф. Доводиться застосовувати примусові заходи. Хоч у нас більшість працівників — це молоді спеціалісти, але разом зі старожилами навчаємо їх із повагою і терпінням ставитися до тих, з ким доводиться стикатися по роботі. За цей рік наш відділ зайняв 4 місце в області. Завершено близько 10 тисяч виконавчих документів на суму 57 589 727 гривень. Завершено фактично — ще 2 723 документів на суму 3 460 507 грн.
— Простіше стягнути борг, коли у людини є зарплата, пенсія чи інший дохід. А коли у боржника немає грошей та майна?
— Якщо мова йде про село, то там усі один одного знають, можна знайти родичів. А ті, якщо не бажають бачити рідну людину за гратами, можуть компенсувати борг. Адже існує кримінальна відповідальність за його несплату. Якщо ж немає коштів, то арештовуємо рахунки в банках, вилучаємо майно, виставляємо на електронні торги на сайті Міністерства юстиції України. Кожна людина має доступ до цієї інформації і може придбати будь-що. У порівнянні з минулим роком, торги нині значно активніші. А взагалі дуже скоро на боржників матимемо повну автоматизовану базу у комп’ютері.
— Нерідко доводиться чути скарги, що чоловіки не платять аліменти. Як часто доводиться мати справу з такими горе-чоловіками?
— У нас близько двох тисяч виконавчих листів щодо платників аліментів. Нагадаю, що за несплату аліментів передбачена кримінальна відповідальність. І такі випадки, коли саджають за це до в’язниці, у Новограді є. Щоправда, цим в’язням не позаздриш, бо несплату аліментів у тюрмі жорстко засуджують, тому за цією статтею «не поспішають сідати». Та й жінки жаліють чоловіків — рідше стали писати заяви. Якщо ж чоловік не сплачує аліменти, не має майна, не працює, а жінка не притягує його до відповідальності, то за нього у нашій державі платить управління соціального забезпечення.
— А з якими категоріями боржників вашій службі найчастіше доводиться мати справу?
— З приватними підприємцями, котрі не сплачують податки у Пенсійний фонд та податкову. Також — із водіями, котрих штрафує ДАІ. Якщо водії не сплачують штраф, то ми подаємо автівку у розшук і вилучаємо. До речі, тепер часто трапляється, коли авто купують разом із величезними боргами, навіть не підозрюючи про це.
— Як можна уникнути такого неприємного «сюрпризу»?
— Прийти у виконавчу службу і поцікавитися. А ще раджу замість доручення оформляти договір купівлі-продажу.
— Повернення банківських кредитів, з огляду на фантастичне зростання курсу долара, стало для багатьох непосильною ношею. Чи не так?
— Так. Доходить до того, що за борги по кредитах доводиться виселяти батьків із неповнолітніми дітьми. Це — найважчий аспект нашої роботи. Коли виконавець приходить з виселення, то нерідко йому доводиться морально дуже довго від цього відходити. Цього року вже п’ять таких випадків, коли за несплату кредитів боржників виселяли з оселі. Як кажуть, гроші беруть чужі, а віддавати потрібно — свої... Але ми у цій роботі керуємося винятково рішенням суду.
— Один із важелів впливу на боржників — це тимчасове обмеження виїзду за кордон. Були випадки у вашій практиці, коли людей «знімали» з поїздів чи літаків?
— Цього року вже близько 20 таких випадків. Люди їдуть, наприклад, у Росію чи Польщу, з дітьми та валізами, а на кордоні виявляється, що вони мають невиконані боргові зобов’язання. Туристів, які їхали на відпочинок до Туреччини, Єгипту ми «знімали» у Борисполі. При цьому вилучається закордонний паспорт. А все тому, що ці люди заборгували за комунальні послуги чи кредити.
— Тобто, деяким людям їхати у Туреччину є за що, а сплатити за комунальні послуги — не знайшлося коштів?!
— Саме так. До речі, цілком бідних людей серед боржників зустрічається 2-3%. А здебільшого це — середній клас, і серед них є чимало досить поважних людей із достатком.
— Які проблеми ускладнюють роботу виконавців?
— У нас — мінімальна заробітна плата, у більшості працівників немає службової форми. Тому нас часто питають, коли приходимо додому до людей: а ви «по газу» чи «по світлу»? Працівники деяких установ скоро у космос будуть літати, а у нас взагалі немає ніякого транспорту. Виходить, що боржники у нас часто мобільні, а державні службовці за ними… пішки.
— Що ж, напередодні професійного свята бажаємо вам покращання умов праці, а також професійних та особистих успіхів, здоров’я і достатку.
— Дякуємо!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Геннадія ФРЕГЕРА