22 мільйони гривень — до державного бюджету

Управління Служби безпеки України в Житомирській області звернулося до обласної прокуратури з метою вжиття заходів прокурорського реагування щодо стягнення з видобувного підприємства 22 млн. гривень на користь держави.
Співробітниками СБУ було з’ясовано, що товариство з об­ме­женою відповідальністю «Ук­раїнська каолінова компа­нія» упродовж декількох років не відшкодовувало втрати, спричинені використанням земельної ділянки для цілей, не пов’язаних із веденням сільського господарства.Компанія орендувала ділянку площею понад 114 га під кар’єр із видобутку каолінів.
Відповідно до чинного законодавства, у двомісячний термін після затвердження проекту відведення земельної ділянки видобувне підприємство мало б відшкодувати до держбюджету сільськогосподарські втрати, однак цього не зробило.
Господарський суд Житомир­ської області та Апеляційний суд Рівненської області відмовили у задоволенні попередніх позовних та апеляційних заяв прокуратури на тій підставі, що у компанії було розроблено план рекультивації (після 20-річного видобування каолінів) порушеної земельної ділянки та повернення її до придатного для використання стану.
Це рішення є протизаконним, що підтверджується також офіційним роз’ясненням Державного агентства земельних ресурсів України. Згідно з ним, законом не передбачено звільнення юридичних осіб від сплати втрат сільськогосподарського виробництва при використанні земельних ділянок для видобування корисних копалин, навіть у випадку наявності проекту проведення її рекультивації.
У зв’язку з цим Управлінням СБУ ініційовано подання прокуратурою Житомирської області касаційної скарги у справі про стягнення з ТОВ «Українська каолінова компанія» втрат сільськогосподарського виробництва до державного бюджету.
Прес-група УСБУ в Житомирській області