До уваги внутрішньо переміщених осіб

Управління праці та соцзахисту населення Новоград-Волинської міської ради надає роз’яснення щодо Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.
Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
Підставами для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є наявність реєстрації місця проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.
Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа має звернутися до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Ушакова, 40.
Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі — довідка) видається структурним підрозділом місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення в день подання заяви.
Термін дії такої довідки становить шість місяців із моменту її видачі.
У випадку продовження дії обставин, що визначені у статті 1 цього Закону, термін дії такої довідки може бути продовжено на наступні шість місяців, для чого внутрішньо переміщена особа має повторно звернутися за фактичним місцем свого проживання до відповідного структурного підрозділу відповідної місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення.
З метою обліку внутрішньо переміщених осіб створена Єдина інформаційна база даних про внутрішньо переміщених осіб.
Щодо реєстрації місця проживання внутрішньо переміщеної особи (у відповідності до статті 5).
Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.
Територіальний підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (в м. Новоград-Волинський — сектор державної міграційної служби України за адресою: вул.Шевченка, 19), проставляє у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відмітку про реєстрацію місця проживання, в якій зазначається:

  1. адреса фактичного проживання, за якою внутрішньо переміщеній особі може бути вручено офіційну кореспонденцію (місце фактичного проживання); або

  2. адреса структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення; або

  3. адреса територіального підрозділу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції).


При цьому відмітка про реєстрацію місця проживання внутрішньо переміщеної особи не вноситься до її паспортного документа.
У випадку зміни фактичного місця проживання внутрішньо переміщена особа повідомляє про це у найближчий територіальний підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), протягом 10 днів.
Внутрішньо переміщена особа один раз на шість місяців зобов’язана з’являтися до відповідного структурного підрозділу уповноваженого органу міграційної політики в м.Новоград-Волинський.
Рішення про скасування дії довідки надається уповноваженим органом у сфері міграції внутрішньо переміщеній особі протягом трьох днів із моменту прийняття такого рішення.
Підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа:

  1. подала заяву про відмову від довідки;

  2. скоїла злочин;

  3. повернулася до покинутого місця постійного проживання;

  4. виїхала на постійне місце проживання за кордон;

  5. подала завідомо недостовірні відомості.


Л.ШУТОВА, начальник міського управління праці та соціального захисту населення