«Наш Новоград — не на острові. Усе, що відбувається у державі, впливає на місто…»

Добігають кінця години найважчого в історії незалежної України 2014-го року. Війна наклала відбиток на наше життя. Зубожіння абсолютної більшості населення, викликане шаленою інфляцією, все більше супроводжується відсутністю елементарних побутових умов — світла, газу, води.
Яким чином у цих умовах виживає Новоград — ми поцікавилися у першого заступника міського голови Миколи Усенка, який несе відповідальність за роботу житлово-комунального господарства міста.

— Миколо Григоровичу, ви чотири роки опікуєтесь місцевою «комуналкою». Як оцінюєте її стан?
— Можу порівняти наше господарство з іншими містами і без перебільшення скажу, що наше місто — одне з найкращих районних центрів в Україні. Безперечно, заслуга в цьому наших попередників: головного архітектора міста Литвиненка Леоніда Ананійовича, начальника Водоканалу Півня Михайла Ароновича, директора «Теплокомуненерго» Гриценка Івана Федоровича, начальників РЕС Свинарського Йосипа Романовича і Цяпенка Михайла Петровича, начальника УЖКГ Юзька Георгія Іполітовича, попередніх міських голів і сотень фахівців, які часто на голому ентузіазмі закладали міцний фундамент у цю непросту галузь.
Мені сьогодні не соромно і за роботу нинішньої команди. Зроблене за останні роки вселяє оптимізм. Хоча усе, що відбувається у державі, так чи інакше впливає на ситуацію у місті. Тому міському голові доводиться щоденно використовувати усі свої особисті зв’язки, щоб жителі мали світло, воду, тепло. Поки що, гріх жалітись.
— Найбільше людей хвилює непомірне зростання тарифів на фоні «замороження» пенсій і зарплат. Як прокоментуєте?
— На жаль, це поза межею нашого впливу, бо ціни на енергоносії — це компетенція Уряду і Верховної Ради. Хоча сьогодні ми вже менше цікавимося ціною — дай Бог, щоб вони постачались безперебійно. Що стосується організації виплат зарплат бюджетникам і пенсій, то ми повністю до Нового року закриваємо усі передбачені платежі, у тому числі — різного виду допомоги.
— Якщо вірити синоптикам, то зима ще попереду, а з настанням морозів прогнозують віялові відключення світла. Як у місті справи з електроенергією?
— Враховуючи зношеність енергогосподарства, обленерго пішло назустріч міській владі і розпочало масштабну реконструкцію міських мереж. Лише цього року замінено понад 20 км електроліній, встановлено близько 150 нових електроопор. Ці роботи продовжуватимуться. У технічному плані проблем немає, але загальна криза змушує обмежувати споживання електроенергії.
Впродовж місяця нашому РЕМу зменшують ліміти енергопостачання, а якщо не вкладаємось, — йде автоматичне відключення частини споживачів у часи «пік» (з 7.00 до 9.00 і з 16.30 до 18.30). Відключаються ТП і в селах, і у місті. Ми виходили з ситуації, змістивши графіки роботи на найбільш енергоємних підприємствах міста, а тепер змушені обмежити ще й вуличне освітлення: вранці — з 6 до 7 год., ввечері — з 17 до 23 год.
Звертаюся також до населення з проханням максимально обмежити споживання електроенергії, хоча б у часи «пік». Тому що можемо взагалі залишитися без світла. Також покладаємо надію на «Церсаніт» — це підприємство споживає за добу понад 150 тис. кВт/г, а усе місто — близько 200 кВт/г. Тому мінімальне обмеження «Церсаніту» може врятувати місто і район.
— Цього року у місті продовжувалась реконструкція мережі теплопостачання. Що зроблено?
— Замінено 1,7 км аварійних труб на пінополіуританові ізольовані, з 17 котелень 4 переведено на дров’яні пелети, на 5-ти — проведено капітальну реконструкцію із заміною котлів, побудовано 7 модульних котелень. Ці заходи, разом із ремонтом житлового фонду і бюджетних установ, дозволили зменшити споживання газу на 63%. Скажімо, у 2010-му році спожито газу — 13086 тис. м. куб., у 2014 році — 8300 тис.м. куб. Тому, попри зменшення для міста лімітів на газ, загрози замерзнути немає. У всіх квартирах, школах і дитячих садках ми забезпечимо 18-20 теплих градусів.
— Відбулася реконструкція міського Водоканалу. Як оцінюєте результати цієї роботи?
— Завдяки кредиту Світового банку, за три роки освоєно майже 4,5 млн. дол. У результаті реконструкції зменшено на 30% споживання електроенергії, скорочено 60 працівників, замінено 6 км найбільш аварійних водопровідних і каналізаційних мереж. Повністю заміщено небезпечний хлор на безпечний гіпохлорид натрію для очистки води, перейшли на цілодобову подачу води у місто.
Разом з тим, Водоканал залишається одним із найпроблемніших підприємств. Частина багатоповерхівок не мають достатнього тиску води, є проблеми з каналізуванням житлових районів. Основна біда — це мережі, а їх у нас понад 300 км: 220 км — водопроводи і 90 км — каналізація. Це — металеві труби, які лежать практично у воді і, на жаль, ржавіють. Як результат, щомісячно фіксується до 15 аварій на водопроводах і близько 50 аварій на каналізації. Кожна аварія, як правило, супроводжується відключенням від водопостачання і викликає справедливе обурення споживачів. Коли вода у місто подавалась по годинах, то можна було «дотягти» до планової зупинки, сьогодні ж працюють «на ходу». Для оперативної ліквідації аварій придбали для Водоканалу дві одиниці потужної техніки — екскаватор «JCB 3CX» з глибиною копання до 5 метрів, і каналопромивну машину на базі «МАЗ-5337», потужністю до 200 атм. Це реально допоможе, але без поетапної заміни металевих мереж на металопластикові — проблеми не вирішити. Єдина порада — резервні бутлі у кожній квартирі. Тариф на воду, поки що, тримаємо.
— До редакції телефонують із запитанням: чому підвищено тариф у міській лазні?
— Змушені були переглянути тарифи з відомих причин. Сьогодні лазня з сауною працює у п’ятницю (з 14 до 20 год.), суботу (з 10 до 20 год.) — по 25 грн. з людини. Фактична ж собівартість — 37 грн., враховуючи зростання цін на газ і електроенергію. На громадських слуханнях було розглянуто питання залишити тариф у п’ятницю — 28 грн., але без сауни, а в суботу — 37 грн. із сауною. Розглянувши усі пропозиції, зваживши на клопотання голови ради ветеранів, виконком встановив єдиний тариф на наступних півроку — менше 30 грн. для лазні з сауною.
Дякую усім читачам «Звягеля» і колективу газети. Щиро вітаю з наступаючим Новим роком, бажаю усім здоров’я і миру на нашій землі. Місцева влада і комунальники будуть робити усе, щоб у мешканців нашого міста не було побутових негараздів.
Розмовляла Катерина КОМУНАЛЬНА