З 2015 року відновиться призов на строкову службу та очікується три хвилі мобілізації

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У наступному році моєму сину виповнюється 18 років. Чи буде він підлягати призову до армії, чи, все ж таки, обов’язковий призов відмінили?
Олена Ч., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
На даний час обов’язковий призов на строкову службу до Збройних Сил України відмінено. Але у 2015 році він буде відновлений. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов на брифінгу за підсумками засідання РНБО під головуванням Президента України Петра Порошенка.
«З наступного року ми відновлюємо призов на строкову військову службу», — наголосив він.
За словами Олександра Турчинова, призиватимуться громадяни не з 18, а з 20 років. «Тобто, призову на строкову військову службу підлягатимуть молоді люди від 20 до 27 років. Хлопців 18 та 19 років у наступному році ми призивати не будемо», — підкреслив секретар РНБО.
Олександр Турчинов відзначив, що в умовах ведення фактичної війни країна не може обмежитися призовом на строкову службу терміном на один рік: «Цього недостатньо. Саме тому наші громадяни будуть призиватися на півтора року». Секретар РНБО додав, що громадяни з вищою освітою проходитимуть службу протягом одного року.
ТРИ ХВИЛІ МОБІЛІЗАЦІЇ У 2015 РОЦІ
Рада національної безпеки і оборони України ухвалила також рішення про проведення трьох хвиль мобілізації у 2015 році. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов на брифінгу за підсумками засідання РНБО.
Олександр Турчинов зазначив, що початок першої хвилі мобілізації тривалістю 90 днів заплановано на 20 січня 2015 року. Дві наступні, за його словами, заплановано орієнтовно з квітня і з червня, їх тривалість складе 60 днів.
«Протягом цих трьох хвиль мобілізації ми повинні повністю забезпечити необхідною кількістю особового складу наші Збройні Сили, Нацгвардію, прикордонні служби тощо», — наголосив секретар РНБО.
Олександр Турчинов нагадав, що протягом 2014 року відбулося три хвилі мобілізації, під час яких до лав Збройних Сил України було призвано героїв, які упродовж року захищали країну. За словами секретаря РНБО, на сьогодні актуальним є питання щодо їх ротації та звільнення з лав ЗСУ: «Не може бути така ситуація, коли одні й ті ж люди несуть на собі всі тяготи захисту країни, а інша частина країни дивляться про них по телебаченню».
Він також відзначив, що у 2015 році заплановано, що всі, хто не буде мати бажання підписати контракт на продовження служби вже як контрактник, будуть поетапно звільнятися з лав ЗСУ, Нацгвардії тощо.
У 2015 РОЦІ ЗБІЛЬШАТЬСЯ ВИТРАТИ НА ОБОРОНУ
Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про збільшення витрат на безпеку і оборону до 5% ВВП. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.
«Бюджет 5% від ВВП — це 86 млрд. грн. Це колосальне збільшення бюджету на цей напрям, важливий напрям для нашої країни», — наголосив секретар РНБО.
Олександр Турчинов повідомив, що з цих 86 млрд. грн., 80 млрд. буде передбачено в загальних цифрах бюджетом і на 6 млрд. Уряд видаватиме державні гарантії під закупівлю озброєння, військової техніки та необхідних для Збройних Сил України матеріально-технічних ресурсів у межах державного оборонного замовлення.