Здоров’я — це велике багатство

Часто люди курять цигарки, зловживають спиртними напоями, споживають надто жирну їжу і не підозрюють, що мають артеріальну гіпертензію. Не звертаються в лікувальний заклад доти, аж поки не почнуться сильні головні болі, болі в серці, запаморочення голови та інше.
Одним із факторів ризику виникнення АГ є шкідливі звички. Наприклад, пацієнтам слід пам’ятати, що продукти розпаду алкоголю через кілька днів можуть викликати гіпертонічний криз, інфаркт, інсульт.
Не виключенням є наявність надмірної ваги тіла. Кожна людина має стежити за власним здоров’ям, вагою тіла та знати свою норму. Наприклад, якщо зріст людини 170 см, віднімаємо 100 см. від росту і отримуємо ідеальну вагу — 70 кг.
Харчуватись потрібно регулярно, 3-4 рази на день, бажано в одні й ті ж часи, асортимент страв має бути різноманітним, але помірним. Калорійність харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму, особливо у тих, хто схильний до повноти, має «сидячу» роботу, мало рухається. Особливо важлива помірність у споживанні тваринних жирів, солодощів, виробів із борошна, гострих, солоних, смажених та копчених страв.
Кожна людина повинна повноцінно відпочивати, спати 8-9 годин на добу, включати обов’язково обідній відпочинок. Вести активний спосіб життя, наприклад, кожна здорова людина має проходити відстань по 8-10 км щоденно.
Велику користь, як заряд енергії, надають такі заняття: плавання, їзда на велосипеді, стрибки зі скакалкою, гра у футбол, баскетбол, теніс тощо. Рухаючись, у людини працюють усі суглоби, м’язи, судини, посилюється та покращується кровообіг усіх органів, що попереджає утворення тромбів, гіпертонію тощо. Для покращання психоемоційного стану, після перенесеного стресу, потрібно відпочити, відволіктися (влаштувати подорожі, екскурсії тощо), налаштувати себе на краще.
Пам’ятайте, здоров’я — це велике багатство, яке необхідно щоденно берегти.
Ядвіга СВИНЦИЦЬКА, завідуюча Киківською АЗПСМ