В Україні кожна п’ята дитина має проблеми із зором

Ми, батьки, часто не заду-муємося, яке навантаження відбувається на очі наших малюків у сучасному житті. Наші діти ще із маленького віку опановують комп’ютер і годинами сидять за екранами монітора або дивляться телевізор. У шестирічному віці, йдучи до школи, навантаження на зір малюка різко збільшується, дитині потрібно багато читати, писати як у школі, так і вдома. Тож, у зв’язку зі збільшенням зорового навантаження, виникають проблеми із зором.
Якщо відноситися серйозно, то більшість захворювань, пов’язаних із зором, можуть бути легко виліковні, якщо їх виявити заздалегідь і правильно лікувати. Тим більше, важливо вчасно помітити ознаки погіршення зору або будь-які ознаки, що свідчать про можливі проблеми із зором у майбутньому.
Зверніться з дитиною до окуліста, якщо у нього спосте-рігаються наступні симптоми: косоокість, хронічні головні болі, дитина часто тре очі, нездатність розрізняти кольори після 3 років, нечіткість зору, двоїння в очах, очі почервоніли, сльозяться або сверблять, повіки різної форми, надмірна сльозоточивість, виділення з очей тощо.
У попередженні погіршення зору дуже важливим фактором є гарна освітленість того місця, де знаходиться дитина, особливо коли читає, пише і таке інше. Не менш важливим є відповідне дотримання відстані між очима і книгою чи малюнком — 25-33 см.
Для збереження зору дитини важливо обмежити час перебування перед екраном телевізора або комп’ютера. Дошкільнятам можна дивитися телевізор не більше, ніж півгодини на день і на відстані не менше 3-х метрів, при цьому в кімнаті обов’язково повинно бути слабке освітлення — не можна дивитися уповній темряві. Починаючи зі шкільного віку, можна дивитися і по годині, але краще з перервами. Якщо дитині призначені окуляри, вона повинна не тільки читати і дивитися телевізор в окулярах, а весь час носити їх. Дітям призначають окуляри тільки для постійного носіння. Щодо комп’ютерів, то до 6 років «спілкування» з ними не рекомендовано. Після 7 років можна проводити не більше 20 хвилин перед дисплеєм, і не частіше двох разів на добу. При цьому відстань до екрана повинна бути не менше 60-70 см.
Час від часу слід робити гімнастику для очей: повільні рухи очима ліворуч-праворуч, угору-вниз, по діагоналі і по колу, виконувати по 2 хвилини.
Не економте при виборі монітора: вибирайте монітор з високою частотою оновлення, з великою роздільною здатністю і маленьким кроком розташування точок.
Зоряна ПОПОВИЧ, дитячий офтальмолог Новоград-Волинського міськрайТМО