13 сiчня — Щедрий Вечiр та свято Маланки

13 сiчня — Щедрий Вечiр та свято Маланки

\"1313 січня в Україні святкують Старий Новий рік, або Маланку. Вона приходить на Щедрий вечір разом із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, в народі так і називають — гостини Маланки.
У цей вечір необхідно задобрити щедрувальників — і тоді рік буде багатим. За давньою традицією, новорічні обходи маланкарів, як і різдвяних колядників, відбувалися після заходу Сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила. Раніше ходили від хати до хати, не оминаючи жодного господаря.
Закінчивши ритуальний обхід, вони вранці йшли на роздоріжжя палити «Діда» або «Дідуха» — снопи соломи, що стояли на покуті від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Це мало очистити від спілкування з нечистою силою.
На Щедрий вечір ще святкують Василя: у жертву приносять свиню, яка вважається місячною твариною, а Васильчик став покровителем цих тварин.
На Маланки ходять і групи юнаків. Це називається «водити Маланку». Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один із них, зазвичай, переодягнений у жіноче вбрання і його називають Маланкою.
За народними звичаями, на Маланку готували свинячі нутрощі, по них ворожили, яким буде врожай, а зі свинячих ніжок варили «дригало», щоб у людей не боліли ноги. Вшановували Маланку за якомога багатшими столами.
МІФ ПРО МАЛАНКУ
За давнім міфом, окрім сина, у вседержавця Лада, вірного побратима бога Місяця, була ще донька, яку всі називали Маланкою, бо вона була така мила й чарівна.
Одного разу, коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав із срібного терема Маланку і замкнув у підземному царстві. Звільнив її славний богатир Безпальчик-Васильчик і з нею одружився. Ось чому на Щедрий вечір ще святкують Василя, у жертву приносять свиню, яка вважається місячною твариною, а Васильчик став покровителем цих тварин.
Святкують Милу-Маланку з якомога більш багатим столом, бо це продовження Щедрого вечора з усіма його добрими богами і душами предків.
З щедрою кутею пов’язано багато побутових обрядів. Так, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб «Новий рік зустріти в мирі та злагоді». Хлопці, які перед цим «отримали гарбуза», вдруге посилали сватів із надією на згоду.
УВЕЧЕРІ ЦЬОГО ДНЯ ДІВЧАТА ВОРОЖАТЬ
За старими звичаями, коли дівчата починали ворожити, парубки викрадали в них вдома двері або хвіртки, як би не опиралися господарі. Щоб повернути вкрадене, батько дівчини повинен був виставити могорич.
У різних районах України існують свої види ворожіння. Ось деякі з них:

  • Виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою, — таким і буде суджений: якщо пес, то поганим, а життя собачим, вівця — тихим і слухняним тощо.

  • Біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо недоторкане, то сімейне життя буде щасливим і навпаки.

  • Кладуть під подушку гребінець і, лягаючи спати, кажуть: «Суджений-ряджений, розчеши мені голову!». Хто присниться, з тим і доведеться одружуватися.

  • Перед сном кладуть у тарілку з водою кілька уламків з віника, приказуючи: «Суджений-ряджений, перевези через місток». Якщо вранці уламки приставлені до віника, то дівчина побереться з тим, хто їй наснився.


ЩЕДРIВКИ
Щедрик-ведрик
Щедрик-ведрик,
Дайте вареник,
Грудочку кашки,
Кільце ковбаски.
Ще того мало —
Дайте ще сала.
Ще того трішки —
Дайте лемішки,
(Або) дайте ковбасу,
Я додому понесу,
А як дасте кишку,
То з’їм в затишку!
На щастя, на здоров’я,
На щастя, на здоров’я, на новеє літо!
Роди, Боже, жито й пшеницю й всяку пашницю.
Та будьте здорові і з Новим Роком і з Василем!
* * *

Щедрий вечір, добрий вечір,
Добрим людям на весь вечір!
Прилетіла щедрівочка,
Сіла собі край віконця:
— Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару.
Там корови отелились,
Два бичечки народились.
Вони гарні й прехороші,
Як виростуть, — будуть гроші.
Добрий вечір!
* * *

Василева мати
Пішла готувати
Пиріг — на лопаті.
Роди, Боже, жито
На новоє літо.
З одного колосочка —
Жита повна бочка,
У клунці положно,
У діжці всходно,
На припічку красно,
А у пічці ясно.
* * *

Щедро-щедро стіл накритий!
Буде рік багатий, ситий,
Буде щастя і здоров’я,
Жити будете з любов’ю,
Чесні будуть справи й дії,
Всі здійсняться ваші мрії!
Щедро-щедро вам бажаю!
З Новим роком вас вітаю!