Роз’яснення про заходи при проведенні 4-ї хвилі мобілізації

У ході четвертої хвилі мобілізації призвані громадяни пройдуть підготовку у декілька етапів.
При виданні відповідного Указу Президента України та затвердження його Верховною Радою України, військовим комісаріатом буде проведений відповідний комплекс заходів щодо оповіщення, збору, медичного огляду громадян та відправки їх до військових організаційних структур відповідно до встановленого завдання. Обсяги проведення мобілізації передбачають призвати таку кількість особового складу, щоб була можливість здійснювати ротацію військовослужбовців.
Згідно із законодавством України, для відмобілізованих раніше громадян були передбачені певні соціальні гарантії протягом календарного року з моменту призову. У березні закінчується річний термін гарантування (збереження) заробітку і робочих місць громадянам, які були призвані під час першої черги мобілізації 2014 року. Таким чином, з метою недопущення загострення суспільної обстановки та зниження рівня боєздатності військ, у березні-травні планується заміна цих військовослужбовців на підготовлений особовий склад.
Призвані в ході четвертої хвилі мобілізації громадяни пройдуть підготовку у декілька етапів. Офіцерський склад буде направлений для відповідної підготовки у військові навчальні заклади, солдати і сержанти будуть проходить підготовку у навчальних центрах та на полігонах.
Перший етап — це загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів та солдат. Сюди входить медична, тактична, вогнева та інженерна підготовка. Далі буде проведена фахова підготовка за спеціальністю, тривалістю 26 діб. Після цього особовий склад буде направлений у підрозділи для проведення бойового злагодження терміном до 15 діб.
Таким чином, жоден військовозобов’язаний без проходження повного циклу військової підготовки не буде допущений до виконання завдань за призначенням.
Призову по мобілізації підлягають громадяни України, які придатні за станом здоров’я, мають військово-облікову спеціальність чи певну спеціальну підготовку для виконання бойових або спеціальних завдань, у тому числі — відповідну підготовку за цивільною спеціальністю, спорідненою з військовою.
Відповідно до чинного законодавства України, не підлягатимуть призову за мобілізацією громадяни, які мають трьох і більше дітей, особи, які постійно піклуються про непрацездатних родичів, а також громадяни, які є «заброньованими» за підприємствами, установами, організаціями на воєнний час. Також не підлягають призову за мобілізацією аспіранти і студенти, які навчаються за денною формою навчання.
С.КАНЮКА, військовий комісар Новоград-Волинсько-Червоноармійського ОМВК, підполковник