Податок на пенсії, нерухомість та інші новації Уряду

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Роз’ясніть, будь ласка, чи правда, що відтепер доведеться платити податок на нерухомість та, навіть, податок на пенсію?
Анатолій Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Разом із Державним бюджетом України на 2015-й рік, Верховна Рада схвалила низку змін до законів, у тому числі — до податкового законодавства.
6 січня у Будинку Уряду відбувся брифінг заступника міністра фінансів Дениса Фудашкіна, де йшлося про новації у сфері оподаткування.
ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ — ДЛЯ ВИРІШЕННЯ МІСЦЕВИХ ПРОБЛЕМ
Розмір ставки податку на нерухомість встановлюватимуть виключно місцеві громади.
«Верховною Радою не встановлюються ставки оподаткування нерухомості, а встановлюється виключно верхня межа, за якою може оподатковуватися нерухомість, — наголосив Денис Фудашкін. — Фактично Верховною Радою передано усі повноваження щодо встановлення ставок, в залежності від типів об’єктів, зон розташування, від зональності, — виключно у повноваження місцевих громад».
Саме місцеві громади приймають рішення: потрібен їм податок на нерухомість чи ні, яка ставка такого податку буде застосовуватися. Кошти від сплати цього податку залишатимуть у місцевих бюджетах та спрямовуватимуться на вирішення нагальних проблем: ремонт шкіл, будівництво доріг тощо.
Верховна Рада, ухваливши відповідний закон, встановила верхню межу оподаткування — 2% від мінімальної заробітної плати, або 24 гривні за кв.м. Тобто, місцеві громади можуть встановлювати ставку від нуля до 24 гривень. Також законодавець визначив, що не підлягають оподаткуванню квартири до 60 кв.м та будинки — до 120 кв.м. Тобто оподатковуватиметься лише площа, яка перевищує цю межу. Наприклад, якщо квартира складає 65 кв.м, то податок сплачуватиметься лише за 5 кв.м. До того ж, місцеві громади можуть збільшити пільгову неоподатковувану межу для об’єктів. Скажімо, місцева громада на сесії може прийняти рішення про неоподаткування квартир до 70 кв.м тощо. Оподатковується загальна площа квартири. Податок сплачується раз на рік.
ПЕНСІЯ БІЛЬША ЗА 3654 ГРИВЕНЬ? ПЛАТІТЬ ПОДАТОК!
У пакеті податкових змін передбачено зниження порогу для оподаткування пенсій з 10 тисяч гривень до трьох мінімальних заробітних плат, на сьогодні це — 3654 гривні.
Оподатковуватиметься не уся пенсія, а лише сума перевищення понад 3654 грн. — на цьому наголосив заступник міністра фінансів Денис Фудашкін. Наприклад, якщо пенсія становить 4 тис. гривень, то 3654 гривень не оподатковується, а решта суми — 346 грн. — оподатковується ставкою у 15 відсотків.
За словами Дениса Фудаш­кіна, оподаткування пенсій стосуватиметься лише 3,3 відсотка всіх пенсіонерів — саме стільки громадян мають пенсію, що перевищує 3 мінімальних заробітних плати.
В Україні на сьогодні середня пенсія становить 1523 грн.
ЖОДНИХ ЗМІН З ОПОДАТКУВАННЯ СПАДЩИНИ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО
«Жодних змін у законі, який був схвалений Верховною Радою, з оподаткування спадщини не передбачено, — наголосив Денис Фудашкін. — Діюча система оподаткування спадщини, яка була у попередньому році, зберігається і надалі».
За його словами, при успад­куванні членами сім’ї першого ступеня споріднення, залишається нульове оподаткування. У разі успадкування спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, залишається 5-відсоткова ставка, яка діяла й до цього.