Міський голова Володимир Загривий: «Наступний звіт я слухатиму у залі, разом із вами...»

Міський голова Володимир Загривий: «Наступний звіт я слухатиму у залі, разом із вами...»

(Закінчення. Початок у №2 від 09.01.2015)


«Зараз немає жодного об’єкту бюджетної сфери (охорони здоров’я, освіти, культури, фізкультури, управління, та й житлово-комунального господарства), в яких щось доволі істотне не було зроблено. Ми створили нові підприємства. Це — КП «Міськкомунсервіс» (організація, яка дозволила вирішити проблеми з твердими побутовими відходами), КП «Шляхрембуд» і багато інших.
Було реалізовано декілька глобальних проектів:

  1. Капітальний ремонт усіх в’їзних і низки міських доріг (17 км).

  2. Заміна зовнішнього освітлення (ліхтарів) з ламп розжарювання на сучасні, ощадні лампи — 2800 одиниць.

  3. Газифікація нового і доволі перспективного мікрорайону «Морське».

  4. Глобальна реконструкція водоканалізаційного господарства за рахунок пільгового міжнародного кредиту банку ЄБРР (4,8 млн. доларів США). Усе це вкладено у господарство, яке було пороховою бочкою, у будь-який момент могло вибухнути і річка Случ була би ви самі знаєте з якими рідинами.

  5. Вперше в історії міста і практично єдині в області ми перейшли на цілодобову подачу води.

  6. Введено у дію деревообробне підприємство «FAKRO», а це — 70 працівників.

  7. Теплове господарство набуло оптимального рівня. Зараз розглядаються пропозиції щодо будівництва теплових центрів на альтернативному місцевому паливі.

  8. На місті давно закинутого будівництва хлібозаводу (по вул. Леваневського, де уже водилися плазуни), за два роки постала кондитерська фабрика «ЖАКО». Сьогодні там 60 працівників, а в майбутньому буде понад 200, оскільки відкриваються нові цехи.

  9. А хіба не можна вважати дивом факт спасіння, у будівельному сенсі, приміщення колишнього кінотеатру (я вже не раз говорив, там пауки не водилися уже, тому що один-півтора метри води стояло у підвалі). Більше того, там все ж буде пивзаводик (броварня), до травня ми його запустимо, і «живе» новоград-волинське пиво буде відроджене. А там, де залишки старого пивзаводу залишиться лише прекрасна земельна ділянка комунальної власності.

  10. Як і було нами обіцяно, ми досягли передачі місту додаткових 610 га землі за рахунок прилеглих сільських рад. Вдячність і їм, і районній владі, і народним депутатам В.Литвину та Ю.Благодиру. В результаті, розв’язали руки громадянам у вільному розпорядженні своїми земельними ділянками, а також маємо хоч і не дуже великі, але можливості для розподілу під будівництво індивідуального житла.

  11. Вдалося спорудити новий ринок «Привоз» у центрі міста, а це — не одна сотня тисяч гривень інвестицій і нормальні умови для людей (за сприяння депутата міської ради Станіслава Островського). А ще п’ять торговельних центрів, які споруджені в останні два роки.


Усі ці та інші роботи, об’єкти були забезпечені не бюджетними коштами міста, а міжнародними, державними, приватними і корпоративними інвестиціями, а також державними субвенціями та пільговими позиками.\"Міський
2010
Щойно приступили 11 листопада до роботи, а вже був зроблений поштовх у відновленні будівництва приміщення школи №8, що у мікрорайоні «Дружба».
Наприкінці 2010 року був закладений добротний фундамент (22 млн. грн. усіх коштів із різних джерел, у т.ч. 16,8 млн. грн. — за сприяння народного депутата України В.Литвина). А далі пішли практичні дії — реальна «гарячка» з освоєння коштів.
2011
Рік став стартовим, задав позитивну динаміку зростання активності суб’єктів господарювання, особливо, будівельних — тому, що прийшли реальні кошти.
Одночасно на 167 об’єктах було проведено роботи з будівництва, реконструкції, ремонту, благоустрою. А це, перш за все, реконструкція даху Палацу культури ім.Лесі Українки, капітальний ремонт амбулаторії лікарів загальної практики по вул.Житомирській, капремонт дорослого інфекційного відділення, заміна газових котлів із реконструкцією на котли з альтернативними видами палива по вул.Медвєдєва (лікарня), заміна водопровідно-каналізаційних мереж, реконструкція системи теплопостачання, встановлення автономної котельні у позашкільних закладах №15 та №16, ЗОШ №5, №7, №9, гімназії, капітальний ремонт колишнього кінотеатру тощо.
Для стоматологічної поліклініки закупили рентген-установку, провели ремонтні роботи. У місті було запроваджено систему відео-спостереження. Введено в експлуатацію нову школу №8 у мікрорайоні «Дружба» (16 років її будували), розроблено проекти реконструкції приміщень туберкульозного та інших відділень (сьогодні там продовжуються ремонтні роботи), розпочали проекти роботи щодо спорудження у центрі міста Школи мистецтв і міської ратуші.
Капітально відремонтовано покрівлі низки будинків. Завершено другу чергу реконструкції пологового відділення, першу чергу капремонту інфекційного відділення, відкрито після ремонту приміщення медичного коледжу. Вперше за 20 років зроблено ремонт приміщення виконавчого комітету міської ради.
2012
Черговий транш у обсязі 23,7 млн. грн. (у т.ч. 18,5 млн. грн. за сприяння народного депутата України В.Литвина) було вкладено знову у десятки об’єктів міста. Зокрема, відкрито нове приміщення відділення швидкої допомоги, закладено перший камінь будівництва хірургічного корпусу.
2013
Рік, який підтвердив факт загартування усіх нас: ми навчилися розподіляти кошти та освоювати і контролювати їх (тоді — 32,3 млн. грн., з них — 19,5 млн. грн. — це державні субвенції за сприяння народного депутата України В.Литвина). На жаль, 8,7 млн. грн. державних субвенцій залишилися не профінансованими державою, що стало значним навантаженням на міський бюджет у 2014 році.
Ось перелік справ, які вдалося реалізувати: капітальні ремонти дахів, приміщень, санвузлів, харчоблоків, теплових мереж, водоканалізації, пожежних систем, заміна вікон-дверей; придбання мед.техніки, апаратів, обладнання для освітян, інших закладів — на мільйони гривень (є такі апарати, яких немає в області). Створення у ЗОШ №5 еколого-натуралістичного парку, реконструкція туберкульозного відділення, капітальний ремонт теплових мереж , капітальний ремонт приміщення спортивних залів, технічне переоснащення котельні по вул.І.Франка, капітальний ремонт поверхневих водовідвідних мереж та дощок приймальної каналізації, будівництво мостового пішохідного переходу через р. Случ (від Лубчиці до Смолки) тощо.
2014
Ми пережили небачене. З бідами, проблемами, горем, прокльонами, з похоронами загиблих земляків, підтримкою наших воїнів. У цьому році 316 сімей переселенців приїхали до нашого міста з Донбасу та АР Крим.
Ніхто не помітив, що вперше у цьому році ми працювали без додаткових державних коштів. 19 млн. грн., які були передбачені місту у Державному бюджеті на початку 2014 року, за сприяння народного депутата України В.Литвина, були відкликані Урядом. Та й це зрозуміло: революція, анексія Криму, війна на Сході.
Разом з тим, ми нарощували виробництво і реалізацію продукції промисловості (68% продукції — імпорт, за кордон), інших підприємств, зростали доходи у міський бюджет.
Якщо у 2010 р. було реалізовано промислової продукції на 511 млн. грн., то у цьому році буде за 600 млн. грн. Якщо доходна частина міського бюджету була 160,7 млн. грн., то у цьому році буде 270 млн. грн. Із 1186 підприємств торгівлі (великих і менших) — 24 з’явилися у цьому році. І це — також показник умов, які створені. Але ніякого вдоволення, розслаблення не було і не буде.
В умовах загостреного дефіциту коштів ми пішли на скорочення апарату і видатків. На сьогодні немає двох заступників міського голови, 14 вакансій у бюджетних апаратах ми не заповнюємо. У найближчі місяці, як мінімум наполовину, буде скорочено склад працівників.
Перелік об’єктів зроблених за 2014 рік — це ті ж дахи, вікна й усі бюджетні наші заклади з харчоблоками, санвузлами. Будівництво другої черги полігону ТПВ, проведено капітальний ремонт 19 будинків житлового фонду, 48 вулиць і провулків забезпечені зовнішнім освітленням, на 24 вулицях проведено капітальний і поточний ремонт доріг, придбано 5 машин комунальної техніки тощо.
Скажу відверто: влада йшла на найбільш сприятливі умови для наших людей, підприємств. Деколи заганяючи наші комунальні підприємства у великі збитки.
Абсолютно очевидно, що всього, що зуміли зробити, — далеко недостатньо. Можна було досягнути більшого, але є об’єктивні і суб’єктивні причини, складові. Є людський фактор — здібності, досвід, бажання і уміння, є форс-мажор — криза, революція, війна, є корупція — від яких ніхто нікуди не дінеться.
Щодо себе, то, шановні виборці, депутати, я не скажу, що досяг програми максимум, але зробив по максимуму що хотів. Своєму ж наступнику бажаю досягти не менше.
А далі я вам нічого не обіцяю і не гарантую, бо при цій «стабільності», яка сьогодні є, при цій ситуації в країні, я нічого не можу обіцяти і по ремонтних роботах, і по пільгових проїздах, зростанні цін і тарифів. Гарантую лише одне — влада буде робити усе можливе, щоб допомагати людям у цій ситуації.
Новоград-Волинський сьогодні є заздрісним прикладом для інших. Ми, шановні депутати, з вами повернули авторитет нашого міста, я це відчуваю і по відношенню до нас, і по делегаціях, які приїздять у місто, і по тих відгуках, які публікуються у пресі. За останні 4 роки зроблено помітний позитивний крок до кращого.
Володимир Загривий закликав до чесних виборів, до свідомого вибору кожного громадянина міста. Та наголосив про підготовку «політичного заповіту» і додатків до нього — з конкретними діями, заходами, джерелами, який Володимир Іванович у майбутньому передасть команді наступника.
Після цього, громаді міста була надана можливість поставити міському голові запитання та почути на них відповіді. Крім того, напередодні звіту бажаючі мали змогу звернутися з питаннями до мера за допомогою «скриньки довіри», що була розміщена у вестибюлі Будинку рад. Відповіді на суспільно-значимі запитання буде надано через місцеві засоби масової інформації.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради