Місто Новоград-Волинський і Звягельщина на зламі 1940-х років

Місто Новоград-Волинський і Звягельщина на зламі 1940-х років

Під такою назвою у Музеї родини Косачів відбулася регіональна науково-краєзнавча конференція з нагоди 71-ї річниці визволення міста Новограда-Волинського і Звягельщини від німецько-нацистської окупації, 70-річчя визволення України і 70-річчя Великої Перемоги.


На початку заходу гостям та запрошеним було презентовано однойменний науковий збірник, який складається із вступної частини «Привітання Новоград-Волинського міського голови В.І.Загривого учасникам наукової конференції» та 5-ти розділів, у яких зібрані праці краєзнавців. Як зазначено в анотації: «У збірнику представлені матеріали, пов’язані з обороною Звягельщини на початку Вітчизняної війни. Показана діяльність окупаційних органів влади міста Новограда-Волинського, Звягельщини і Житомирщини, організація всенародного опору окупантам з боку комуністичної партії та ОУН-УПА. Визволення міста і району, всієї Житомирщини взимку 1944 року від гітлерівських загарбників. Робота партійних і радянських органів щодо відновлення господарства, соціальної, культурно-освітньої інфраструктури та деформації суспільного життя такі як голод та репресії тоталітарної влади проти мирних громадян, а також увічнення пам’яті загиблих в роки війни і воїнів-визволителів».
З вітаннями до присутніх звернувся член Національної спілки краєзнавців України Валентин Вітренко, який наголосив на тому, що збірник вийшов до друку завдяки фінансовій підтримці міської влади та оперативній роботі житомирського видавництва ПП «Рута». До того ж, екземпляри книги були подаровані вчителям історії та передані у бібліотеки міста і району. Також з вітальними словами до учасників конференції звернулися заступник міського голови Сергій Колотов та вихованці гуртка «Школа лідера» міського Палацу дітей та молоді.
Впродовж заходу автори статей, які увійшли до збірки, презентували свої доповіді, а від залу звучали цікаві запитання адресовані доповідачам. Також гості та запрошені долучилися до Всеукраїнської хвилини мовчання у пам’ять про загиблих під час обстрілу під Волновахою, яка була оголошена того дня, о 12 годині. У перерві між виступами для присутніх була проведена екскурсія-ознайомлення з експозицією Музею родини Косачів.
Від імені обласної організації Національної спілки краєзнавців України, за організацію та проведення науково-краєзнавчої конференції, були вручені грамоти заступнику міського голови Сергію Колотову і голові Новоград-Волинської регіональної організації краєзнавців Валентину Вітренку, за активну участь у науково-краєзнавчій роботі — викладачу промислово-економічного технікуму Віктору Ваховському та вчителю Ярунської ЗОШ І-ІІІ ступенів Тетяні Петько. А з нагоди ювілею грамоту від імені обласної організації отримала науковий співробітник Музею історії міста Бердичева Лариса Коломієць.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради