Зміни щодо сплати податку на нерухоме майно

З набранням із 1 січня 2015 року чинності норм Закону України №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» внесено зміни до порядку оподаткування нерухомого майна. Відтепер об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості.
Для фізичних осіб податок обчислюється контролюючим органом (ДФС) на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно, та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема, документів на право власності.
Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування. (Мінімальна заробітна плата на 01.01.15 р. та на 01.01.14 р. — 1218 грн.)
Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно передбачають зменшення бази оподатковування об’єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку.
Зокрема, база оподатковування зменшується:

  • для квартири/квартир, незалежно від їх кількості, — на 60 кв. метрів;

  • для житлового будинку/будинків, незалежно від їх кількості, — на 120 кв. метрів;

  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів.


Зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).
Новоград-Волинська ОДПІ