У Житомирській області під час першого етапу мобілізують близько 2 тисяч військовозобов’язаних

У рамках першого етапу четвертої хвилі часткової мобілізації до лав Збройних Сил України призвуть декілька тисяч військовозобов’язаних із Житомирської області. Про це 20 січня під час брифінгу з питань мобілізації розповів обласний військовий комісар Микола Залесський.
«Загалом до Збройних Сил та інших військових формувань під час першого етапу мобілізації буде призвано 50 тисяч військових, з території області — приблизно декілька тисяч військовозобов’язаних, а також буде залучено кілька сотень одиниць техніки. Будуть призиватися громадяни віком від 25 до 60 років — чоловіки, і від 25 до 50 років — військовозобов’язані жінки. У першу чергу, що стосується жінок, це — фахівці-медики та зв’язківці», — розповів Залесський.
Він також зазначив, що перший етап 4-ї хвилі часткової мобілізації розпочався 20 січня.
Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський уточнив, що під час першого етапу мобілізації з Житомирської області буде призвано не більше 2 тисяч військовослужбовців. За словами Залесського, 30% із зазначеної кількості — офіцери.
Як пояснив губернатор, у першу чергу будуть призиватися військовозобов’язані, які мають військову підготовку: служили в армії та отримали військову спеціальність. Нині у лавах Збройних Сил найбільш затребуваними є артилеристи, танкісти, фахівці протиповітряної оборони, зв’язківці та ремонтники різних видів техніки.
Губернатор також наголосив, що під час зустрічі з керівниками обласних державних адміністрацій Президент зазначив, що в рамках четвертої хвилі мобілізації захищати Батьківщину мають не тільки робітники й жителі сільської місцевості, але й представники місцевих еліт.
Машковський чітко визначив категорії громадян, які, згідно із чинним законодавством, не будуть мобілізовані: громадяни, у яких під опікою знаходяться троє і більше дітей віком до 18-ти років; ті, хто оформив опіку над непрацездатними родичами; заброньовані за підприємствами військовозобов’язані; студенти та аспіранти, які проходять навчання на денній формі; визнані непридатними до несення військової служби за станом здоров’я; жителі окупованих територій, священики (службовці в офіційно зареєстрованих релігійних організаціях); народні депутати.
Житомир.info