Хто і скільки платитиме за нерухомість у місті?

Хто і скільки платитиме за нерухомість у місті?

22 СІЧНЯ МІСЬКІ ДЕПУТАТИ УХВАЛИЛИ БЮДЖЕТ НА 2015 РІК
Коротке інтерв’ю з приводу прийнятих рішень ми взяли в Миколи УСЕНКА, першого заступника міського голови, який очолював робочу групу з підготовки бюджету.
— Відомо, що новим податком на нерухомість, який прийняла Верховна Рада, передбачено, що кожен власник майна повинен сплачувати до бюджету 24,36 грн. за квадратний метр загальної площі житлових і нежитлових приміщень. Цей додатковий тягар вже викликав бурю справедливого гніву серед зубожілого за останній рік населення. Яка реакція місцевої влади?
— Дійсно, в цьому році формування місцевих бюджетів проходить за дещо відмінними правилами, зроблені перші реальні кроки з децентралізації влади. Раніше всі податки збирали в Києві і потім направляли до місцевих органів у вигляді дотацій і субвенцій. Сьогодні ж розмір окремих податків формується в місті, в тому числі і податок на нерухомість.
Змінами до Податкового кодексу України встановлено, що власники нерухомості, фізичні і юридичні особи, зобов’язані платити за нерухомість (житлову і нежитлову) податок у розмірі до 2% від мінімальної заробітної плати, в цьому році — це: 1218 грн. * 2% = 24,36 грн. за 1 м2.
Не сплачується податок до 60 м2 за квартиру і до 120 м2 — за будинок. Комерційна нерухомість оподатковується з першого метра.
Ми проаналізували базу оподаткування і можливі надходження до бюджету від цих податків. Загалом сума може складати до 4 млн. грн. на рік. Для порівняння, всі капітальні видатки минулого року, тобто кошти, які безпосередньо були використані на будівництві доріг, благоустрої, ремонті об’єктів — 17 млн. грн. Максимум, що може бути в цьому році без податку на нерухомість, — 10 млн. Іншими словами, Уряд каже: хочете розвиватись — беріть кошти у людей за землю і за майно, так як це прийнято у всьому світі, мовляв, 70% місцевих бюджетів у США формується за рахунок податку на нерухомість. Разом із тим, мабуть, забувають, що при цьому середня зарплата американців у минулому році склала 3313 дол., а літр бензину — 95 центів.
Враховуючи елементарну бідність більшості населення, фактичне банкрутство малого і середнього бізнесу, виконком прийняв рішення, і депутати його підтримали — встановити ставки податку на нерухоме майно для фізичних і юридичних осіб у розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати, тобто, 6,09 грн. за 1 м2.
Причому, в 2015 році не обкладаються податком квартири до 120 м2, а будинки — до 250 м2 загальної площі, допоміжні приміщення — сараї, гаражі і т.п. — не обліковуються.
У 2016 році громадяни платитимуть за 2015 рік, враховуючи пільгу на квартири до 75 м2 загальної площі. На житлові будинки, що розташовані на окремій земельній ділянці і складаються з житлових та допоміжних приміщень, до 180 м2.
— Скільки і за що платитимуть юридичні особи?
— Власники будівель, приміщень, крім житлових, наприклад, готелі, кафе, ресторани, магазини, контори, банки, адміністративно-побутові приміщення, криті ринки, автовокзал, СТО, гаражі та інші мають задекларувати в податковій свої площі і платити 6,09 грн. (0,5%) за 1 м2, вищевказані пільги тут не діють.
Звільняються від податку будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств, кіоски, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності; об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств.
Окрім того, розпорядженням міського голови створена робоча група, яка розглядатиме заяви юридичних і фізичних осіб на предмет встановлення індивідуальних пільг.
Розмовляла Людмила ПЕТРУК