«Наш пріоритет — допомога з експортними операціями»

«Наш пріоритет — допомога з експортними операціями»

На цьому серед іншого наголосив міністр аграрної політики Олексій Павленко, який 22 січня перебував з робочою поїздкою в Житомирській області. Зокрема, він завітав у Новоград-Волинський район, де відвідав ферму ПП «ГАЛЕКС-Агро» (с.Гульськ).


На зустрічі з керівництвом підприємства, крім міністра, були присутні голова обласної державної адміністрації С.О.Машковський, голова обласної ради В.Й.Француз, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації М.П.Дідківський, начальник головного управління ветеринарної медицини в Житомирській області В.М.Янович, перший заступник голови Новоград-Волинської районної державної адміністрації Р.М.Кирилюк, голова районної ради Ф.В.Весельський, керівники сільськогосподарських підприємств району.
Генеральний директор та засновник підприємства О.М.Ющенко продемонстрував гостям матеріальну базу підприємства та розповів про основні показники господарської діяльності, а також про плани та перспективи на майбутнє.
Підприємство займається тваринництвом, спеціалізуючись на розведенні великої рогатої худоби м’ясо-молочної, так званої, симентальської породи. Вона характеризується високими показниками м’ясної та молочної продуктивності тварин. Батьківщина симентальської породи — Швейцарія.
ПП «ГАЛЕКС-Агро» поставляє молоко класу «екстра», із середньою жирністю — 4,2%. Вихід телят на 100 корів складає 97 телят, наявність ВРХ — 1990 голів, у тому числі дійних — 854 гол. Середній надій на одну лактуючу корову становить 6800 кг за 305 днів. На день — 22,3 кг.

Стосовно планів держави щодо сприяння розвитку агропромислового сектору, то Олексій Павленко сказав, що впровадження довгострокової оренди землі є пріоритетним завданням реформ, оскільки питання ефективного використання земельних ресурсів є одним із наріжних питань агропромислового комплексу України. Наразі ведеться робота із розробки необхідних законопроектів, які нададуть законодавчі рамки для впровадження довгострокової оренди. Такий підхід, підкреслив міністр, є ефективним шляхом до залучення інвесторів та раціонального використання землі в умовах заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення.
«Ресурси будуть дорожчати, тож будуть вирішуватись питання ПДВ-компенсації та спецрежиму. Хочеться мати адекватні, рівні, збалансовані умови для всіх секторів нашого агровиробництва і наш пріоритет — допомога з експортними операціями. Зараз сектор агрополітики — локомотив нашої економіки. Ми маємо синхронізувати підходи європейські до наших, українських. Ми будемо рухатись у напрямі Європи, у напрямі європейського законодавства» — зазначив Олексій Михайлович.
Олег БРЮХАНОВ, за матеріалами РДА