Дохлі раки встелили дно Случі: природний феномен чи екологічна катастрофа?

Дохлі раки встелили дно Случі: природний феномен чи екологічна катастрофа?

\"ДохліЦього вівторка до редакції зателефонував місцевий житель і, представившись Валентином, повідомив неприємні речі. Він розповів, що його син, котрий займається підводним рибним ловом (законно це чи ні — нехай з’ясовує або стежить рибінспекція), днями пірнав біля пішохідного мосту і був вражений побаченим. Дно Случі було встелене дохлими раками, а вода в річці… відверто смердить.
Звягельчани ще не забули про «кольорову» водичку, яка текла з їхніх кранів улітку минулого року. Тоді місцеві ЗМІ про це писали. Резонанс здійнявся неабиякий. Та навряд чи винуватці події були покарані…
Саме з того моменту, коли виник конфлікт із тією водичкою, рибалки почали бити на сполох про масову загибель раків. Багато хто тоді говорив, що воду забруднює одне із підприємств, яке того року відновило свою діяльність. Але, як відомо, не спійманий — не злодій. А щоб винуватця зловити «на гарячому», потрібно небагато: негайно брати проби води і досліджувати її на вміст речовин, які могли б витекти з того чи іншого підприємства. Це ж просто робиться. Головне, аби бажання було.
Та повернемося до цьогорічних дохлих раків. Після Валентинового повідомлення я зателефонував до Олександра Степанюка, державного рибінспектора, котрий контролює водоймища в Новоград-Волинському районі. Поцікавивсь у нього щодо «життєдіяльності» раків у Случі.
— Та яка там «життєдіяльність»! — дивується той. — Проблема з тими раками почалася ще минулого року. Влітку. Багато їх поздихало. Хоча подібне не раз траплялося й раніше.
— Як гадаєте, — питаю, — що спричинило масову їх загибель?
— Як завжди: десь хтось щось спустив.
— А цього року чули щось про дохлих раків?
— Поки ні…
Затим із даною проблемою звернувся до Юрія Козиря, головного державного санітарного лікаря Баранівського, Червоноармійського і Новоград-Волинського районів.
— Вперше таке чую, — здивовано відказав Юрій Георгійович. — Правда, влітку була проблема. З «кольоровою» водою. Тоді і про раки говорили. Хоча, таке постійно триває…
Багатьом відомо, що ситуація на даний час у санепідемстанції складається не досить сприятлива. В останні роки, через усілякі різного роду накази та розпорядження зверху, ця установа не може функціонувати належним чином.
\"ДохліПроте Ю.Козир зауважив, що перевірку з проблеми, що склалася на Случі з раками, можна провести. Але для цього треба залучити працівників міської ради. Так би мовити, створити робочу групу, яка зможе вирішити дане питання.
Одне слово, доки заяви-звернення ходитимуть туди-сюди, то раки і справді свистати почнуть…
Разом із тим Юрій Георгійович додав, що проби води у Случі беруться постійно. Але показники були в нормі.
Те ж саме підтвердив Олександр Богданчук, начальник управління ЖКГ, енергозбереження та комунальної власності міської ради. І додав, що останні показники води йому приносили десь два тижні тому, і вони були в межах норми.
Саме в цей момент зателефонував Олександр Колесник, начальник рятувальної станції, котрий уже, певно, почув про дохлих раків, і повідомив, що в минулу п’ятницю його працівники-водолази занурювалися під воду поблизу станції, але нічого подібного не помітили.
Та ось наступного дня, у четвер, все закрутилося. Водолази знову обстежили дно Случі від пішохідного мосту до рятувальної станції.
— Бачили ми дохлих раків… — у розпачі мовив Олександр Колесник, коли я з фотокореспондентом прибули на рятувальну станцію. — Але, щоб стільки! Дно просто встелене!
— Як думаєте, чого вони загинули?
— Хтось щось злив. І недавно, бо раки ще «свіжі». А є й такі, що ще живі, але ледь повзають. Вочевидь, отруту випустили кілька днів тому.
* * *

\"ДохліЦими днями знайомий рибалка мені зізнався, що пізньої осені, перед льодоставом, раки просто лізли на берег, щоб хапнути повітря. А ще він помітив, що в річці зник судак. Ця риба також любить чисту воду. Не живе у брудній воді і сом. Тож, цей вид риби на черзі зникнення.
Висновок очевидний: Случ труять вже давно. Але лишається питання: хто за це відповість?
А ще рибалки (мешканці Гульська) скаржилися, що минулого року, влітку, раки там у них зникли аж до повороту Случі, що за автомобільним мостом. І що дивно, — за поворотом раки є!..
Редакції Олександр Богданчук повідомив, що вже домовилися із Водоканалом про взяття проб води на аналіз.
Та ось біда: отруйні викиди могли вже піти за течією. Але лишаються ще дохлі раки. Однак і тут є проблема: в санстанції говорять, що у них немає апаратури, щоб могла дослідити раки на вміст хімічних речовин.
Але ж є Житомир! І потрібно негайно діяти! Адже місто зі Случі продовжує пити воду. Разом із тим знищується головна водна артерія міста.
Микола МАРУСЯК
Фото Сергія ЩУРУКА