Чому показники води «у нормі», а фауна Случі вимирає...

Чому показники води «у нормі», а фауна Случі вимирає...

\"ЧомуПублікація у «Звягелі», що була подана в минулому номері — «Дохлі раки встелили дно Случі: природний феномен чи екологічна катастрофа?» — здійняла неабиякий резонанс на Звягельщині.
Вже наступного дня, після виходу чергового номера газети, вранці, в Будинку рад, зібралася комісія з надзвичайних ситуацій під головуванням М.Г.Усенка, першого заступника міського голови. Насамперед Микола Григорович зазначив, що Случ є основним джерелом забезпечення питною водою населення міста, чистота і якість якої мають перебувати під контролем відповідних служб Новограда-Волинського, а на засідання чомусь не прибули представники екологічної служби району. За реплікою М.Усенка, деякі служби не тільки мають «у кабінетах підписувати папери», а й стежити за екологією.
Зауважимо, що, наприклад, керівники санепідемстанції наголосили, що їх установа постійно бере проби води на аналіз (у відповідності до, так званих, санітарних норм) і показники води — в нормі для її споживання. При цьому зауваживши, що в них бракує спеціальної апаратури для дослідження побічних отруйних хімічних елементів, які можуть бути присутніми у воді. Як з’ясувалося у ході зустрічі, така апаратура є у слідчих правоохоронних органів, яких чомусь не було запрошено на важливе засідання. Але, разом із тим, було вирішено взяти проби мулу із дна Случі, які разом із мертвими раками, відправити до Житомира і Хмельницького для проведення аналізів.
Важливим є і обстеження дна Случі водолазами місцевої рятувальної станції. А.Колесник, її керівник, повідомив, що винуватців забруднення річки потрібно шукати в населених пунктах Кикова та Гульськ, саме на тих ділянках закінчуються дохлі раки.
Не можемо обійти увагою і телефонного дзвінка мешканця Звягеля Миколи (так він назвався). Чоловік запевняє, що кожен день йде на роботу через житомирський міст і на воді бачить жовту піну. Бачив він її і поблизу РЕМу (очевидно, вона є далі). Це також є сигналом для перевірки головної водної артерії Случі в місті, районі і за їх межами.
Дивним також є повідомлення місцевого телебачення про те, нібито раки (але не забуваймо і про окремі види риб!) загинули «від нестачі кисню». Нонсенс! Були роки, коли крига на Случі стояла до 60 сантиметрів, і раки виживали, не кажучи вже про теплі зими останніми роками, які ми спостерігаємо. Особливо в тих місцях, де наші водолази знайшли мертвих раків, і де річка взагалі не замерзала. Це також має стати приводом для відповідних служб зайнятися ввіреними їм справами.
* * *

Коли верстався номер, ми зв’язалися з керівниками Водоканалу, санепідемстанції та ветеринарної служби, і нам стало відомо, що воду таки, за результатами досліджень лабораторій обласних центрів, про які йшлося вище, споживати новоград-волинцям можна. Вона, мовляв, у межах норми. А ось на вміст інших хімічних сполук ще тривають дослідження. Сподіваємось, що ми таки отримаємо відповідь на питання, від чого масово загинули раки та окремі види риб. А поки що будемо пити водичку з обережністю, щоб не стати раком… дохлим, як у Случі.
Микола МАРУСЯК