Обізнаний — означає захищений

Одним із найпоширеніших кримінальних правопорушень, що систематично вчиняються мешканцями Новограда-Волинського та району, є бійки. Кримінальну відповідальність за побиття людини, в залежності від певних обставин, передбачено у декількох статтях Кримінального кодексу України, найчастіше з яких застосовуються дві: умисне легке тілесне ушкодження (стаття 125 КК України), спричинення ударів, побоїв (стаття 126 КК України).
Цікаво, що розслідування вказаних злочинів розпочинається правоохоронними органами лише на підставі заяви самого потерпілого. Окрім того, законодавець передбачив можливість закриття кримінального провадження щодо таких злочинів, у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення, що дає можливість сторонам домовитись про відшкодування завданої шкоди у позасудовому порядку. Дана відмова потерпілого від обвинувачення оформлюється у виді письмової заяви, яка у подальшому подається слідчому, прокурору чи суду.
Ефективність та швидкість розкриття кримінальних правопорушень вказаної категорії та покарання винних осіб залежить, у першу чергу, від дій постраждалої особи. Зокрема, потерпілий повинен відразу ж викликати правоохоронні органи та вимагати направлення на проходження судово-медичної експертизи наявності тілесних ушкоджень, та перевірку правопорушника на стан алкогольного сп’яніння. За необхідності викликається швидка допомога, лікарі якої під час первинного огляду фіксують наявні у потерпілого сліди ударів, синці, струс головного мозку тощо. Також необхідно встановити коло очевидців побиття, попросити у них надати анкетні дані, номери мобільних телефонів чи іншу інформацію для полегшення їх пошуку співробітниками міліції. Не зайвим буде запам’ятати деталі бійки, спосіб нанесення та місця ударів, використання нападником підручних засобів тощо.
Попри це, необхідно усвідомити, що часто одним із чинників, який сприяє вчиненню злочинів даної категорії, є провокативна поведінка самого потерпілого.
В.ЛЕВЧЕНКО, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури