Абсолютний чемпіон світу показав свій клас у Новограді

Абсолютний чемпіон світу показав свій клас у Новограді

Серед півтори сотні спортсменів із тринадцяти областей України, котрі стали учасниками другого відкритого «Кубку Звягеля» з жиму штанги лежачи, станової тяги і екстремального жиму, був і абсолютний чемпіон світу з пауерліфтингу, володар діючого абсолютного світового рекорду у своїй категорії Аркадій Шалоха з Донецька. Він і на змаганнях у Новограді-Волинському продемонстрував високий клас, подолавши у жимі лежачи штангу масою 260 кг, а в становій тязі підкорив 315 кг. Цим Аркадій оновив рекорди України з жиму лежачи і станової тяги. І це — при власній вазі 81 кг!
Маючи за приклад світового рекордсмена, інші учасники також прагнули витиснути зі своїх м’язів максимум можливого. Тож, враховуючи, що в окремих категоріях було по 10-15 учасників, конкуренція за потрапляння у призову трійку точилася неабияка.
Згодом це підтвердив президент Європейської міжнародної федерації GPA-D, киянин Богдан Воробей, котрий також має у своєму активі чимало титулів на внутрішній і світовій арені, а цього разу працював на турнірі в якості головного судді. Даючи оцінку проведенню змагань, він висловив подяку головному організатору Вадиму Омельчуку, підкресливши, що це — найбільш масові змагання з пауерліфтингу регіонального рівня.
Зазвичай, на турнірах регіонального рівня звання майстрів спорту не присвоюються. Втім, цього разу, за погодженням із федерацією, було зроблено виняток. Тож чимало спортсменів занесли собі в актив нові звання.
Перше місце з жиму лежачи серед юніорів і чоловіків у категорії до 100 кг здобув Іван Шевчук з Новограда-Волинського. Його результат — 165 кг.
У цій же категорії серед юніорів із результатом 150 кг другим став звягельчанин Ярослав Лещенко.
Серед важковаговиків (категорія — понад 100 кг) чемпіоном серед юніорів і срібним призером у відкритій віковій категорії зі станової тяги став Денис Котонос (подужав 265 кг). Він же посів друге місце серед юніорів із жиму лежачи.
У категорії до 60 кг друге місце серед юніорів із жиму лежачи і третє — у відкритій категорії — у Антона Пилькевича.
Бронзовим призером із жиму штанги лежачи в категорії 67,5 кг став Олексій Орлов. А в категорії 75 кг також третє місце у цій дисципліні здобув В’ячеслав Лукашин із Чижівки.
Гарний урожай із призових місць зібрала Людмила Сус (категорія — понад 56 кг). У змаганнях зі станової тяги (юніори) вона посіла перше місце, у відкритій категорії — друге. Також друге місце, поступившись чемпіонці світу Оксані Приходько, Людмила Сус здобула в абсолютному заліку. Підкоривши штангу вагою 120 кг, вона виконала норматив на звання кандидата в майстри спорту. До того ж, в активі дівчини — друге місце з екстремального жиму і третє — з жиму лежачи серед юніорів.
У категорії до 56 кг друге місце серед юніорів із жиму штанги лежачи і друге — зі станової тяги посіла Юлія Ткачук. Її результати — 52,5 кг і 110 кг — дозволили отримати звання кандидата у майстри спорту.
Два третіх місця — в Олени Пилипчук (категорія — до 56 кг, юніори): з екстремального жиму і станової тяги (підняла 110 кг), що дало змогу виконати норматив кандидата в майстри спорту.
Також третє місце серед юніорів зі станової тяги посіла знана у місті майстриня гри на бандурі Олена Коростельова.
Цього разу спортсменів нагороджували не лише в індивідуальному, а й у командному заліку, де конкурували між собою 10 команд. А вищезгаданий рекордсмен Аркадій Шалоха після змагань у Новограді вирушить на престижний турнір із пауерліфтингу «Арнольд классік», що проводиться у США, за ініціативи всесвітньо відомого Арнольда Шварценеггера.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Оксани ПРИХОДЬКО