З понеділка — Великодній піст

23 лютого у православних розпочнеться Великий піст, який триватиме до 11 квітня. Кращий спосіб доповнити бідне на жири, білки і вітаміни пісне меню — вживати горіхи і сухофрукти. Правда, останнім часом ціни на них злетіли через курс долара. Втім, дієтологи стверджують, що для нашого організму корисні ласощі — ті, що виростають в наших широтах, а вони подорожчали не так сильно. Із сухофруктів — це яблучна сушка, груша, курага, чорнослив, родзинки, з горіхів — волоські і фундук.
«Злет» долара впливає й на ціну риби, сталої вартості немає, адже якщо один продавець продає ще її старі запаси, то інший вже встановив цінник за нинішнім курсом. Такі «маневри» стосуються сьогодні майже всіх груп товарів. Адже часто-густо цінники міняються прямо перед покупцями…
На 10% подорожчала жива риба — 20-50 грн./кг, заморожена — від 39 грн./кг, копчена — від 37 грн./кг, солена — від 35 грн./кг.
Стабільною залишається ціна на курятину: 29 грн./кг — гомілки, тушка — 31 грн./кг та філе — 47 грн./кг.
Щодо свинини: сало — 30-50 грн./кг, підчеревина — 50-55 грн./кг, биток, ошийок — 70 грн./кг, печінка, легені — 25 грн./кг, яловичина — 40-75 грн./кг.
На 30, а подекуди й 40% подорожчали мандарини — 32-34 грн./кг, апельсини — 21-25 грн./кг, лимони — 30 грн./кг, ківі, гранати, хурма — 50 грн./кг, банани — 32 грн./кг. Яблука — 8,50-14 грн./кг.
Картопля — 20 грн./відро, капуста білокачанна — 5-6 грн./кг, пекінська — 14 грн./кг, морква — 4-5 грн./кг, червоні буряки — 4-6 грн./кг, цибуля — 4,80-6 грн./кг, зелена — 50 грн./кг, часник — 25 грн./кг.
Молоко — 13-15 грн./1,5 літра, сметана збирана — 18 грн./0,5 літра, домашній творог — 12-17 грн./шматочок. Фермерські яйця — 13,30-15,50 грн./десяток, домашні — 24-26 грн./десяток.
Піднялася ціна на борошно в/г — 300 грн./50 кг, цукор — 485 грн./50 кг, олія на розлив — 19 грн./літр.
Вже вкотре подорожчали хлібобулочні вироби.
Підготувала Ольга ДЕМЧУК