Аналізи води — «в нормі», а у раків, виходить... прикре «самогубство»?

Публікації, подані в попередніх числах «Звягеля» стосовно дохлих раків у Случі в межах міста і району, наробили неабиякого переполоху серед новоград-волинців. І це не дивно. Адже більшість звягельчан використовують воду, що тече з їх кранів, для власного споживання. Тому міська влада негайно дала розпорядження відповідальним службам взяти проби води на деяких ділянках Случі (в місті і районі), а також зразки дохлих раків і відправити їх на хімічне дослідження до найближчих обласних центрів.
Житомирською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини і Хмельницькою державною ветеринарною та фітосанітарною службою України було встановлено, що у воді р.Случ є невелике перевищення нітратів і БСК (біохімічне споживання кисню). Дослівно: «Підвищений вміст нітратів свідчить про забруднення ділянки Случ органічними сполуками, а підвищений вміст БСК призводить до надмірного споживання кисню, яке витрачається на розщеплення органічних сполук, що є одним із факторів загибелі раків».
Разом із тим, показники води перебувають у межах норми і її можна споживати.
Однак місцева влада Новограда з цією проблемою додатково звернулась і до київських спеціалістів у галузі ветеринарії. Їхня відповідь була наступною: якщо житомирська і хмельницька лабораторії дали такі висновки, то немає сенсу займатися черговим аналізом. Вони також додали, що джерело витоку нітратів потрібно шукати в межах нашого району.
Підсумок напрошується такий: невелике перевищення норм нітратів у Случі навряд чи суттєво впливає на якість води. Та ось, так зване, БСК (норма становить 3%, а на даний час у Случі — 4,5) несе загрозу ракам.
Отже, якщо воду зі Случі і можна споживати мешканцям Новограда, то хто понесе відповідальність за знищення водної фауни? Адже раки загинули масово! І це не вперше. До того ж, у нас є спеціальні екологічні служби, котрі мають одразу такі випадки фіксувати і шукати винуватців.
Водночас, як повідомив редакції «Звягеля» перший заступник міського голови Микола Усенко, робота в цьому напрямку не зупинена і триває далі.
Микола МАРУСЯК