Понад 70% захворілих на грип — діти: у місті і районі масово призупинили роботу школи

Станом на четвер, 19 лютого, по місту не перебувають на карантині лише ЗОШ №8 і №9. У п’ятницю, 20 лютого, повинна відновити навчальний процес ЗОШ №10. Стосовно інших шкіл рішення буде прийматися на засіданні за участю освітян і лікарів також 20 лютого.
У районі через епідемію грипу призупинили роботу 12 шкіл, ще дві — мають стати на карантин цієї п’ятниці.
«Така ситуація склалася внаслідок того, що, починаючи з шостого тижня поточного року, спостерігається значний ріст захворюваності на грип і ГРВІ серед жителів Новограда-Волинського і району. Інтенсивний показник захворюваності перевищив рівень порогового показника в 1,2 рази. Переважно ріст захворюваності реєструвався серед дитячого населення. Понад 70% від усіх захворілих становили діти віком до 17 років», — повідомила «Звягелю» Тетяна ГУСЄВА, лікар-епідеміолог Новоград-Волинського міжрайонного управління ДСЕС.
Вона ж нагадала про необхідність дотримання елементарних правил, які суттєво підвищать шанси уникнути цих захворювань. Зокрема, лікар-епідеміолог рекомендує уникати скупчень людей; користуватися при необхідності одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження; регулярно провітрювати приміщення і проводити вологе прибирання; повноцінно харчуватися, достатньо відпочивати; дбати про гігієну рук; своєчасно ізолювати хвору людину, виділити їй окрему кімнату і посуд.
Лікарі також акцентують увагу, що основним механізмом передачі грипу та ГРВІ є повітряно-краплинний шлях — коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. Така особа, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, а це, в середньому, 7 днів. Тому при появі перших симптомів грипу потрібно обов’язково залишатися вдома та викликати лікаря.
Нагадаємо, що відповідно до державних санітарних норм, повернення до навчального процесу після стабілізації захворюваності на грип та ГРВІ, може бути не раніше, як через 7-10 днів.
Олег БРЮХАНОВ