Чому Президент не дозволив жінкам виходити на пенсію у п’ятдесят п’ять років? Та які ще нововведення «порадували» українців…

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У попередніх номерах вашої газети я читала, що Верховна Рада ухвалила Закон, який знову дозволяє жінкам виходити на пенсію у 55 років. Але у Пенсійному фонді мені повідомили, що Президент наклав вето на цей Закон. Також я чула, що уряд планує підняти у сім разів вартість комунальних послуг. Чи відповідає це дійсності?
Антоніна Х., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, за останній місяць Президент вже вдруге скористався своїм правом вето та не підписав другий, вкрай важливий закон, необхідний для зняття соціальної напруги. Перший — закон, який забороняв виселяти боржників по валютних кредитах.
Як зазначає Президент у пропозиціях до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення», прийнятий Верховною Радою України 14 січня 2015 року, Закон не може бути підписаний, виходячи з наступного:

  • Пунктом 2 розділу І закону передбачається продовжити до 1 січня 2022 року дію положення щодо права виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку жінкам, які звільнені з роботи та мають не менше 30 років страхового стажу.

  • Прийняття закону спрямоване на захист прав жінок передпенсійного віку, котрі є неконкурентоспроможними на ринку праці і опинилися у складних економічних обставинах, зумовлених масовими звільненнями працівників.


Разом із тим, на думку Президента, з огляду на наявність протягом останніх років дефіциту бюджету Пенсійного фонду України, що покривається за рахунок коштів Державного бюджету, на сьогодні відсутнє фінансове забезпечення реалізації зазначеного положення, що, за інформацією Кабінету Міністрів України, потребуватиме у 2015 році додаткових видатків у розмірі 387,5 млн. гривень.
Враховуючи викладене, Президент наклав вето на зазначений закон. А чи дійсно є «не підйомною» для Державного бюджету України сума у 387,5 млн. гривень? Хотілося би навести деякі цифри з Державного бюджету на 2015 рік.
Згідно зі ст.1 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», доходи Державного бюджету України у сумі 475 млрд. 939 млн. 248,7 тис. гривень, а видатки — 527 млрд. 893 млн. 651 тис. гривень.
На деяких видатках зупинимося більш детально:

  • Апарат Верховної Ради України — 746 млн. 784,1 тис. гривень.

  • Апарат Державного управління справами («ДУСя» — орган з матеріально-технічного, соціально-побутового, лікувально-профілактичного забезпечення діяльності Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, інших державних органів, вищих посадових осіб зарубіжних країн) — 903 млн. 104,8 тис. гривень. У тому числі — на обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Президента України — 394 млн. 714,0 тис. гривень.

  • Центральна виборча комісія — 1 млрд.180 млн. 300,0 тис. гривень.

  • Апарат Державного космічного агентства України — 1 млрд. 877млн. 582,0 тис. гривень.

  • Державне агентство України з питань кіно — 74 млн. 196,1 грн.

  • Національне агентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів — 496,7 тис. гривень. Тобто, уряд заклав у бюджет на 2015 рік півмільйона гривень на агентство з Євро-2012, попри те, що зараз — 2015 рік, а чемпіонат Євро-2012 давно минув?!


ЩЕ ОДНА «РАДІСТЬ» — ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ НА ГАЗ І ТЕПЛО
Україна узгодила з МВФ підвищення тарифів на газ і тепло. Про це повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарєва під час 11-ї інвестиційної конференції компанії «Dragon Capital» у Києві, передає «Інтерфакс-Україна».
«Зараз, відповідно до нашої програми з МВФ, підвищення тарифів буде дуже різким — на 280% на газ, і близько 66% — на тепло», — сказала вона. Гонтарєва додала, що, у зв’язку з таким підвищенням тарифів, інфляція до кінця 2015 року становитиме 25-26%.
P.S. Під час написання цього матеріалу мені пригадався передвиборний лозунг Петра Порошенка «Жити по-новому». Але, як виявляється, по-новому— це не завжди означає краще.