Зміни до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 1 січня 2015 року

У зв’язку з прийняттям Закону України від 28.12.2014 р. №796-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», надаємо роз’яснення щодо змін у законодавстві.
Ст.2 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» — визначення категорій зон радіоактивно-забруднених територій — виключено.
Ст.21 (компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 2) — першочергове щорічне безкоштовне забезпечення санаторно-курортних путівок або путівками на відпочинок, шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам чи закладам відпочинку, чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні — виключено.
Ст.22 (компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 3) — першочергове щорічне безкоштовне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівками на відпочинок шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам чи закладам відпочинку, чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі 70% середньої вартості путівки в Україні — виключено безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів; безкоштовне позачергове зубопротезування, процентна плата за користування житлом — пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.
Ст.23 — компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 4, — виключено.
Ст.24 (пільги особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) Г категорія — першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою чи путівкою на відпочинок або компенсація за їх бажанням 50% середньої вартості путівки в Україні — виключено безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів — пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.
Ст.30 (пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам):
п.1 — повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи шляхом безкоштовного виховання їх у державних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги у розмірах,визначених КМУ, до 3 років — 13,50 грн.за відвідування, 49,00 грн. — за невідвідування дитсадка — виключено, після 3 років — 26,50 грн. за відвідування, 72,50 грн. — за невідвідування — виключено.
п.3 — безкоштовний проїзд у межах України дитині та особі, яка супроводжує хвору дитину до місця лікування, оздоровлення та назад — виключено.
п.5 — щорічне безкоштовне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення строком до 2-х місяців та дітей віком до 10-ти років разом з одним із батьків, які належать до постраждалих від аварії на ЧАЕС, — виключено.
п.6 — щомісячна виплата грошової допомоги дітям шкільного віку — 16,50 грн.— виключено.
п.5 — щорічне безкоштовне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення — виключено.
п.8 — щомісячна грошова виплата сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом ЧАЕС, 32,00 грн. — виключено.
п.12 — виплата грошової компенсації батькам, діти яких не відвідують дошкільні навчальні заклади. До 3 років — 153,29 грн., після 3 років — 194,21 грн. — виключено.
п.10 (другий абзац) — жінкам, які проживають на території радіоактивного забруднення, під час вагітності надаються путівки для оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах — виключено безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів, а також безкоштовне позачергове зубопротезування, оплата сім’єю, що має дитину-інваліда, за користування житлом у розмірі 50% квартирної плати, оплата в розмірі 50% встановленої плати за користування комунальними послугами та телефоном, сім’ям, що мають дітей-інвалідів, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, відшкодовується 50% вартості палива, придбаного в межах норм, встановлених для продажу населенню, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на соціальну податкову пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Ст.31 — допомога сім’ям, що мають дітей шкільного віку, які проживають на території радіоактивного забруднення, — виключено.
Ст.37 — компенсації громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, — виключено.
Ст.39 — доплата громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, — виключено.
Ст.45 — збереження за працівниками середньої зарплати та трудового стажу при звільненні, у зв’язку з відселенням або самостійним переселенням, — виключено.
Ст.48 — одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям-інвалідам, сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, батькам померлого, щорічна допомога на оздоровлення виплачується у порядку та розмірах, встановлених КМУ.
Ст.60 — інші пільги та компенсації особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи — особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, надаються за їх вибором пільги та компенсації, відповідно до одного із законів України.
Г.САРДАК, завідувач сектору постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС