Клуб «Фенікс» допоможе полюбити життя

Клуб «Фенікс» допоможе полюбити життя

Вони є яскравим прикладом того, як можна полюбити своє життя. Якщо хтось із них береться за справу, то обов’язково доводить її до кінця. Заради перемоги вони борються до останнього, адже пам’ятають про бажаний результат. Вони — вихованці молодіжного оздоровчого клубу «Фенікс», а особиста перемога кожного з них — це спорт, який прийшов у їхнє життя завдяки тренерам цього клубу. Усі разом ці люди впевнено доводять, що фізичні вади — не перешкода спортивним перемогам.
Клуб «Фенікс» діє у приміщенні економіко-гуманітарного коледжу, який надає спортивну базу для занять. Він створений для того, щоб допомогти адаптуватися у суспільстві людям з фізичними вадами. Тренери клубу, вкладаючи свою душу, працюють задля головної цілі — повернути дітей з фізичними вадами до звичайного життя, щоб вони могли спілкуватися з іншими людьми на звичайному рівні. При відборі тренерів важливе бажання займатися з дітьми, людяність, м’якість (яка подекуди не завжди властива тренерам), уміння зацікавити своїх вихованців. Заслужений тренер України, чемпіон світу з армспорту, засновник та тренер клубу Геннадій Данюк зазначає: «Нашою метою є покращити стан здоров’я вихованців, допомогти цікаво проводити дозвілля через тренування та змагання, знайти нових друзів і досягти спортивних результатів. Але найважливіше — це адаптація у суспільстві. Важливо, що тренування та виїзд на змагання — безкоштовні». Ще у Геннадія Дмитровича є мрія — забезпечувати кожного свого вихованця спортивною формою і створити найкращі умови для занять.
Клуб офіційно функціонує з 2012. Як зазначають тренери, освіта тут інклюзивна — займаються і люди з обмеженими фізичними можливостями, і здорові дорослі та молодь. Нині клуб налічує 50 вихованців. Намагаються тренери клубу допомагати своїм вихованцям з навчанням та працевлаштуванням, адже розуміють, що, окрім спорту, має бути і професійна освіта. Вихованці клубу мають можливість самостійно обрати вид спорту, який зацікавив їх: армспорт, пауерліфтинг, настільний теніс, гирі, легка атлетика, ігрові види спорту тощо. Задля комфорту дітей підлога у спортзалі гумова — щоб вони не зазнали ушкоджень, з найменшими дітками тренери займаються індивідуально. Особливу увагу керівництво клубу приділяє армспорту. Тому мета організації — зацікавити широкі верстви населення цим видом спорту, показати, наскільки він цікавий, емоційний та доступний для усіх, у тому числі — для людей з обмеженими фізичними можливостями. Така увага є тому, що з армспорту проводяться офіційні змагання на рівні області, України, Європи та світу. А ще є велике бажання у спортсменів «Феніксу» довести свою значимість для родини, друзів, суспільства.
Найголовнішою проблемою клубу є потреба у власному приміщенні. Адже, як зазначають самі вихованці, «у гостях добре, а вдома — краще». Діти на тренування ходять із більшим ентузіазмом, аніж на навчання. Всі вже буквально «приросли» до цього клубу, що виховує діючих та майбутніх спортсменів, але їм потрібно тренуватися у кращих умовах.
Не уявляє вже свого життя без «Феніксу» та всією душею вболіває за нього голова клубу Олександр Пінчук. Колись лікарі не давали йому шансів, що він ходитиме, а вже сьогодні він — майстер спорту міжнародного класу, а дорослі чоловіки нерідко дивуються силі його рукостискання.
— Раніше я займався важкою атлетикою, а з 2011 року — армспортом, — розповів Сашко. — Дуже надіюся, що цей вид спорту внесуть до переліку Паралімпійських ігор. Всіма своїми перемогами завдячую тренеру Геннадію Данюку, саме він привів мене у спорт. «Фенікс» допомагає адаптуватися людям. Ті, хто мав серйозні проблеми зі здоров’ям, — тепер мають певні зрушення у кращий бік. Наш клуб — це чудовий стимул, щоб спробувати власні сили. Спорт взагалі є одним з компонентів зберегти любов до життя. А якщо ви маєте певні вади у здоров’ї, то навчіться жити з ними. Якщо прагнете спортивних перемог, — тут, головне, наполегливість та вміння перебороти страх та лінь. Приходьте до нашого клубу, тренуйтеся та знаходьте нових друзів, найперше — не бійтеся. Для себе ж я зрозумів, що у житті необхідно завжди залишатися людиною. Звинувачувати у своїх проблемах можеш усіх, а от виправити їх — в силах тільки ти!
З приходом у «Фенікс» змінилося на краще життя і вісімнадцятирічної Олени Котюк:
— Дуже позитивно ставлюся до клубу. Вдячна, що він прийняв мене до своїх лав і додав мені сил та здоров’я. Мені дуже подобається армспорт, змагання та спілкування з іншими членами клубу. Раджу всім приходити сюди і не боятися, що хтось буде ставитися до вас погано. Головне — слухайте тренерів, і все буде гаразд.
Серед проблем, з якими стикнулися тренери, є недоукомплектовані групи — у 4-х вікових групах. Тому до клубу запрошують усіх бажаючих вступити до лав «Феніксу». Якщо бажаєте розпочату нову сторінку у своєму житті і повірити у себе, то двері цього клубу відчинені для усіх.
Час тренувань: вівторок та четвер, з 15.00 до 21.00; субота — з 9.00 до13.00.
Місце тренувань — приміщення Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу, вул.Ушакова, 34, кімната 13.
Людмила ПЕТРУК
Фото Сергія ЩУРУКА