В чому полягає небезпека інсультів

Недбале ставлення до власного здоров’я може призвести до небажаних наслідків.
Побачивши на вулиці непритомну людину, не варто обходити, ви маєте шанс врятувати їй життя! Перші три години після інсульту — найважливіші для збереження життя та здоров’я хворого.
Кількість жертв небезпечної недуги пов’язуємо з частою зміною погодних умов, але тут не обходиться й без вини самих пацієнтів! Люди недбало ставляться до свого здоров’я, не звертають уваги на високий тиск та не вживають або вживають нерегулярно чи різко припиняють вживати гіпотензивні (для зниження артеріального тиску) ліки, які призначив лікар. Також причинами у виникненні даної недуги є: тромбози, емболії (закупорка судин емболами), стреси, супутні та хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, наявність шкідливих звичок (алкоголь, тютюнопаління, наркоманія), сидячий спосіб життя тощо.
Коли маєте проблеми із артеріальним тиском, болить і паморочиться голова, — якнайшвидше звертайтесь до лікаря. Спершу артеріальна гіпертензія заважає життю, а згодом від неї може трапитися інсульт. Якщо інсульт раніше був проблемою літніх людей, то за останні 10 років кількість інсультів удвічі збільшилася серед 30-річних.
При інсульті виникає блювота, головний біль, судоми, втрата свідомості, кома, підвищення температури тіла. Рідко буває запаморочення і сонливість.
Інколи інсульт порівнюють з ударом кинджала в голову. Таке відчуття виникає у жертви страшної хвороби та її родичів, адже недуга, мов грім серед ясного неба, може відібрати або назавжди змінити життя хворого та близьких йому людей. Це — важке та небезпечне порушення кровообігу, що спричиняє загибель мозкової тканини. Через нестачу харчування мозок пошкоджується, закупорюються або розриваються його судини. Інсульт вбиває нервові клітини мозку, які контролюють усі функції організму. Як наслідок, кров перестає циркулювати судинами, клітини гинуть, а м’язи, за які відповідають ті чи інші відділи мозку, не отримують необхідних команд. Це призводить до паралічів, розладів зору, мовлення та інших неврологічних порушень і, навіть, до смерті.
Для того, щоб оцінити ситуацію і поставити діагноз, варто скористатися, так званим, правилом УЗП. Запропонуйте хворому усміхнутися, заговорити та підняти руки догори. Усмішка людини, яку спіткав інсульт, виявиться неприродною — кутики губ опустяться донизу. Можуть спостерігатися порушення мови, а піднята рука впаде або відмовиться слухатись свого господаря взагалі. Тоді необхідно терміново викликати екстрену медичну допомогу.
Для профілактики — ведіть здоровий та активний спосіб життя, надавайте перевагу овочам і фруктам, рибі, кашам. Уникайте стресових ситуацій, шкідливих звичок. А також дотримуйтесь рекомендацій лікаря.
П.ЛУМІНЕЦЬКИЙ, завідувач неврологічним відділенням Новоград-Волинського міськрайТМО