Флюорографія — надійний метод виявлення прихованого перебігу туберкульозу

24 БЕРЕЗНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ
Значна розповсюдженість туберкульозу зі стійкими до лікарських засобів мікобактеріями, зростаюча кількість ВІЛ-інфікованих осіб, а також підвищення мобільності населення сприяють тому, що туберкульоз набув масштабів надзвичайної ситуації. Це потребує максимального залучення широких верств населення, громадських організацій, освітніх закладів, Товариства Червоного Хреста в протидії захворюванню на туберкульоз.

Туберкульоз, як тяжке інфекційне захворювання, можна вилікувати, але при несвоєчасному виявленні воно призводить до таких ускладнень як:

  • горб — при ураженнях хребта;

  • водянка головного мозку — при менінгіті;

  • вкорочення кінцівок — при ураженні кісток та суглобів;

  • легенева кровотеча, розрив легеневої тканини та її розпад — при туберкульозі легень;

  • смерть як у дітей, так і у дорослих за 8-10 днів при блискавичній формі та розповсюджених процесах з ураженням всіх органів.


Збудником туберкульозу є бацила Коха. Зараження відбувається в основному від хворих людей повітряно-краплинним шляхом (під час розмови, кашлю, чхання), рідше — через молоко від хворих тварин. Основним джерелом є мокротиння хворого, в якому знаходяться туберкульозні палички. Потрапляючи на землю та на інші предмети, мокротиння висихає, а палички піднімаються в повітря разом з частинками пилу та проникають у легені людини.
Зараження не завжди викликає захворювання. Це залежить від загального стану організму. Якщо організм людини ослаблений, виснажений, то туберкульозні палички можуть викликати хворобу. Коли організм здоровий, міцний, то опірність (імунітет) його до хвороби — висока, палички в ньому, як правило, не розмножуються. На стійкість до туберкульозного захворювання має певний вплив і вік людини, матеріально-побутові умови життя, її харчування, умови праці та відпочинку.
Туберкульоз спадково не передається. Є багато прикладів, коли діти у батьків, хворих на туберкульоз, протягом всього життя залишаються здоровими, але іноді спостерігається зараження туберкульозом плоду від хворої матері під час вагітності або пологів.
Туберкульоз протікає здебільшого приховано. До моменту виявлення туберкульозу людина не почуває себе хворою. Ось чому раннє виявлення захворювання і його своєчасне лікування має важливе значення для профілактики та високоякісного результату лікування. Неізольований хворий за період до виявлення здатний інфікувати від 10 до 50 здорових людей. На туберкульоз хворіють люди різного віку.
Флюорографія — найбільш надійний метод виявлення прихованого перебігу туберкульозу та інших захворювань легень. Кожна свідома людина повинна розцінювати флюорографічне обстеження, своєчасне та повноцінне лікування як свій громадянський обов’язок.
Обов’язковим є метод специфічної профілактики туберкульозу — вакцинація БЦЖ. Вакцинація проводиться в пологовому будинку. Ревакцинацію виконують школярам у віці 7 років. При високому рівні захворюваності серед дорослого населення значному ризику захворіти піддаються діти. Ефективний метод ранньої діагностики туберкульозу у дітей — туберкулінодіагностика (проба Манту з 2 ТО), яка повинна проводитися щороку.
Але у минулих роках рання діагностика туберкульозу у дітей була проведена в неповному обсязі в зв’язку з відсутністю препарату. Неповна інформація про стан імунітету серед дитячого контингенту не сприяє об’єктивній оцінці та прогнозу захворюваності. В 2014 році в районі зареєстровано 2 випадки активного туберкульозу у дітей.
Особливо небезпечне інфекційне захворювання, яким є туберкульоз, вже не є проблемою тільки хворого, оскільки він створює загрозу для оточуючих. Тому, на вимогу громади міста та району, медичні працівники вимушені вжити законні заходи — в обов’язковому порядку забезпечити профілактичне обстеження та лікування населення, згідно із законодавством України.
Для того, щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно насамперед зміцнювати свій організм, підвищувати його стійкість до захворювань. Використовувати правила особистої гігієни, праці, відпочинку, харчування. Відмовитися від шкідливих звичок — вживання наркотиків, алкоголю, куріння. Але якщо у вас спостерігається кашель, що триває понад 2-3 тижні, рясне потовиділення вночі, слабкість, безпричинна втрата ваги, безпричинне підвищення температури тіла понад 37 градусів, у деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка, то потрібно звернутися до сімейного лікаря, аби обстежитися на туберкульоз.
О.АКЕНТЬЄВА, завідуюча протитуберкульозним диспансером міськрайТМО