Арсеній Яценюк: «Хочу попросити розуміння, витримки і єдності»

Арсеній Яценюк: «Хочу попросити розуміння, витримки і єдності»

НАПЕРЕДОДНІ 100 ДНІВ УРЯДУ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ЗВЕРНУВСЯ ДО УКРАЇНЦІВ
11 березня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про виділення Україні 17,5 мільярдів доларів. Програма передбачає чотирирічний план економічної і фінансової стабілізації країни та відкриває двері для отримання ще 7,5 мільярдів доларів допомоги для стабілізації й росту української економіки.
«Це програма, яка є відповіддю на проведені в Україні реформи, і яка зобов’язує нас не зупинятися і рухатися далі. Загалом протягом чотирьох років Україна отримає 25 мільярдів доларів США, які дадуть можливість нам стабілізувати економіку, стабілізувати фінансовий сектор, вони спрямовуються на стабілізацію валютного курсу країни і дадуть можливість рости українській економіці вже з 2016 року», — пояснив Прем’єр це рішення.

Уряд взяв на себе політичну відповідальність за стан справ у країні й пішов на ті кроки, які треба було робити, і які не робилися понад 20 років. Це — наша місія, наше завдання, і ми це робимо.
Я чудово усвідомлюю, як складно зараз громадянам України та всій країні. Чудово усвідомлюю, що російська військова агресія, війна, неймовірні втрати економіки б’ють по кишені кожного українця.
Важко навіть порівняти, які ще країни проходили подібні випробування, з якими сьогодні стикнувся український Уряд і весь український народ. Нас часто-густо порівнюють із Польщею початку 1990-х років. Тому що те, що робить сьогодні Україна, дуже багато в чому спільне з польськими реформами, які тоді проводилися, щоби зараз польська економіка стала однією з найсильніших економік Європейського Союзу. Є тільки одна відмінність — тоді Польща не воювала з Росією.
Втім у цих складних умовах ми проводимо складні реформи. Вони об’єктивно отримують не найкраще сприйняття серед українців на сьогоднішньому етапі.
Але я прошу всіх зрозуміти: без сьогоднішніх реформ у нас не буде завтра. І наш Уряд бореться за завтра. Наш Уряд не бореться ні за свої рейтинги, ні за свою популярність. Тому що проведення таких реформ у короткостроковій перспективі не додає політичних плюсів. Ми знаємо, на що ми йдемо. Ми пішли на ці кроки заради майбутнього і заради завтрашнього дня.
Уряд взяв на себе всю повноту політичної відповідальності за стан справ у країні. Уряд пішов на ті кроки, які не робилися 20 років. Ну хтось нарешті мусить це зробити! Я для себе прийняв політичне рішення разом з колегами по Уряду: це — наша місія, наше завдання, і ми це робимо.
Проти реформ, які робляться українським Урядом, Парламентом і схвалюються Президентом, виступає Володимир Путін. Нещодавно він зробив про це публічну заяву. Проти реформ, які робить Уряд виступає Опозиційний блок, який привів країну до стану банкрутства, з якого ми її витягуємо. Проти реформ — і група політиканів, які хочуть заробити дешеві рейтинги на країні, що знаходиться в стані війни.
За наші реформи виступає Велика сімка, вона підтримує все, що зроблено сьогоднішнім Урядом країни. Наші реформи підтримують американські, європейські партнери. І вони, власне кажучи, допомагають країні сьогодні вийти з дуже важкої ситуації.
Хочу всіх запевнити: ми вийдемо з неї.
І хочу попросити тільки одного — витримки, розуміння і єдності. Давайте думати вже не за себе, а за наших дітей і за майбутні покоління.
І за те, як витягнути країну з цієї прірви. Іншого рецепту не існує.
Я хочу публічно подякувати членам українського Парламенту, які також взяли на себе політичну відповідальність, Президенту України, який приймав надактивну участь у наших перемовинах з МВФ і допомагав досягнути компромісу. І українцям, які зараз, у цей складний і буремний час, разом зі своєю країною готові пройти ці випробування задля майбутнього.