«Із «Дружби» в центр не находишся! А платити по 5 гривень — який сенс їздити на роботу?..»

«Із «Дружби» в центр не находишся! А платити по 5 гривень — який сенс їздити на роботу?..»

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ, НА ЯКИХ ОБГОВОРЮВАЛИ ТАРИФ НА ПРОЇЗД У МІСЬКИХ АВТОБУСАХ, ЗАВЕРШИЛИСЯ СКАНДАЛЬНО
Такими, і навіть куди більш жорсткішими, висловами сприйняли новоград-волинці новину про підняття тарифу на проїзд у громадському транспорті. Серед найбільш розсерджених — та категорія населення, котра працює на півтори тисячі гривень у місяць і мусить на дорогу на роботу витрачати щомісяця декілька сотень. А якщо сюди додати ще й поїздки дітей у школу чи на позашкільні гуртки, то й взагалі назбирується захмарна для Новограда стаття витрат із сімейного бюджету.
Щоправда, тариф 5 гривень за одну поїздку протримався всього тиждень (із 7 по 13 березня), однак йому на зміну прийшов тимчасовий обмежений графік руху автобусів (із тарифом 3 грн.): у будні — з 06:30 до 09:00 та з 16:00 до 18:30, у вихідні — з 08:00 до 12:00.
Хоча аргументи як пасажирів, так і перевізників звучать обгрунтовано, існуючий стан справ не влаштовує нікого. Для пасажирів усе, що вище за 3 гривні, — дорого, для перевізника — здорожчання у декілька разів паливно-мастильних матеріалів, запчастин тощо — не дозволяє вкластися у тригривневий тариф.
Тож, щоб обговорити це питання за участю всіх зацікавлених сторін, 17 березня у сесійній залі Будинку рад відбулися громадські слухання щодо проекту рішення виконавчого комітету міської ради «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів автомобільним транспортом по місту Новограду-Волинському в режимі маршрутного таксі та у звичайному режимі руху (регуляторний акт)». Згаданим проектом рішення пропонувалося підвищити тариф за одну поїздку до 4 грн.
З доповіддю виступила начальник відділу економічного аналізу та планування міської ради Світлана Карпінська. Зокрема, вона повідомила, що до міської ради надійшов лист від двох перевізників — ФОП Косянчука А.В. та керівника транспортного підприємства ТОВ «Новоградтранссервіс» Віктора Пелешка, які обслуговують міські пасажирські перевезення. У листі перевізники звертаються з проханням підвищити тариф на перевезення пасажирів автомобільним транспортом міста до 5 грн. за одну поїздку, у зв’язку із суттєвим підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали. Надані розрахунки для оптимального здійснення міських транспортних перевезень перевізником транспортного підприємства ТОВ «Новоградтранссервіс» на сьогодні складають 5,25 грн., перевізником ФОП Косянчуком А.В. — 5 грн., — повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
Відповідно до чинного законодавства, проект рішення міської ради (регуляторний акт), в якому міська рада пропонує встановити тариф на перевезення у розмірі 4 грн. за одну поїзду, 25 лютого було розміщено на офіційному сайті Новоград-Волинської міської ради, а також було надано в Антимонопольний комітет України для розгляду та погодження.
Представник перевізника, головний бухгалтер транспортного підприємства ТОВ «Новоградтранссервіс» Ольга Мельник, ознайомила присутніх із фінансово-економічним обгрунтуванням необхідності підвищення тарифу на міські автобусні пасажирські перевезення. За її словами, вартість пального зросла в два рази. Ціна на газ на сьогодні складає 15,50 грн. і її зниження не передбачається. Вартість шин і запчастин залежить від курсу долара. І, мовляв, не вина перевізника, що так склалося.
З ситуацією щодо тарифів на перевезення в інших містах України ознайомив громаду заступник міського голови Сергій Колотов: «На сьогодні тарифи зросли в містах Коростень і Малин до 4 грн., у містах Житомир та Бердичів оприлюднено відповідний проект рішення про підняття тарифу до 4 грн. В інших містах України ситуація різнорідна, тариф коливається від 3 грн. до 6 грн. за одну поїздку».
У напруженій атмосфері громадські обговорення тривали понад дві години, а консенсусу так і не було. Наприкінці зустрічі конфлікт дійшов свого апогею, внаслідок чого директор транспортного підприємства ТОВ «Новоградтранссервіс» Віктор Пелешок із заявою, що за таких умов із наступного дня перевізник взагалі припиняє свою роботу, покинув сесійну залу.
Щоправда, у міській раді стверджують, що то прозвучали лише емоції. Втім, у транспортному підприємстві, у розмові з кореспондентом «Звягеля» зауважили, що таки готові на рішучий крок — піти з цього ринку, якщо запропоновані умови роботи їх не влаштовуватимуть. Якщо таке станеться, то новоград-волинці отримають більше часу, щоб помилуватися місцевими краєвидами під час пішохідних прогулянок, — іронічно жартують звягельчани у соцмережах.
По закінченню громадських слухань було створено робочу групу, члени якої, обговоривши дане питання, дійшли висновку, що підняти тариф на міські пасажирські перевезення все-таки є нагальною необхідністю, і найбільш оптимальним є варіант, запропонований міською радою — у розмірі 4 грн. за одну поїздку.
Повторні громадські слухання з даного питання відбудуться 24 березня, о 15:00, у приміщенні сесійної зали Будинку рад.
Олег БРЮХАНОВ