Мирний фронт: хто допоможе учасникам АТО вирішити проблеми вдома?

Мирний фронт: хто допоможе учасникам АТО вирішити проблеми вдома?

Волонтери вже вкотре підтверджують свою незамінність, коли йдеться про реабілітацію бійців із зони АТО. Поки держава у цьому питанні лишається бездіяльною, психологи стверджують, що більшість учасників військових дій, повернувшись із передової у мирне життя, потребують щонайменше психологічної реабілітації. Зрештою, немає підстав сумніватися й у тому, що підтримка необхідна сім’ям військових, мобілізованих, добровольців, а також — мирним жителям, котрі бачили жахіття війни на власні очі. Усім цим людям тепер належить жити з нелегкими спогадами.
Ці та інші проблеми постали перед українським суспільством з початком війни на Сході. А у нашому військовому містечку питання реабілітації бійців одразу висунулися на перше місце, зачепивши багато сімей, вплинувши на їх психологічний стан. Особливо зараз, під час демобілізації. Не слід забувати також про родини загиблих на Східному фронті — їм сьогодні чи не найскладніше. На цьому тлі вкрай важливою роботою займаються волонтери, серед яких — Олеся Єгорова.
— Важливо, щоб ніхто не був забутий, тому ми розпочали цю роботу, — розповідає Олеся. — Обдзвонюємо українські шпиталі, шукаємо тих, хто потребує допомоги. Зокрема, йдеться про юридичну, медичну, соціальну підтримку тощо. Цього потребують сьогодні як бійці, котрі повертаються додому з пораненнями і травмами, так і їх рідні, близькі.
Як розповіла волонтерка, спектр проблем, з якими звертаються учасники АТО, досить широкий. Хтось приїхав зі шпиталю після важкого поранення, а вдома — хворі батьки чи діти з онкодіагнозами, або вагітна дружина. Днями у редакцію, наприклад, звернувся демобілізований чоловік, який, повернувшись із війни, на місцевому підприємстві втратив роботу… Людям, знесиленим фізично і морально, доводиться долати безліч труднощів не лише на війні, а й тут, у мирному житті.
Тих, хто стикнувся з подібного роду проблемою, волонтери закликають телефонувати до них за номером: 093-520-97-29.
Хочеться сподіватися, що у цій непростій роботі волонтерів підтримає влада та фахівці: психологи, юристи, медичні та соціальні працівники тощо. Можливо, тоді вдасться розімкнути замкнене коло бюрократії, поневірянь і уникнути розчарувань захисників у мирному житті, заради якого дуже багато з них вже віддали свої життя...
Юлія КЛИМЧУК