Неповнолітні інтернет-шахраї

Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України (Шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).
У ході досудового розслідування кримінальних проваджень встановлено, що на території м. Новоград-Волинський діють неповнолітні інтернетні шахраї, які через мережу Інтернет, на сайті «OLX», упродовж лютого-березня 2015 року продавали товарно-матеріальні цінності (мобільні телефони, газобалонне обладнання для автомобілів тощо), яких у дійсності не мали. Громадяни здійснювали замовлення неіснуючих товарів, перераховуючи при цьому кошти на рахунки злочинців. Таким чином, шляхом обману правопорушники заволоділи коштами громадян по всій Україні на суму близько 29 тис. грн.
На даний час по кримінальних провадженнях триває досудове розслідування. Санкцією ч.3 ст.190 КК України для правопорушників передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.
Замовляючи будь-який товар через мережу Інтернет, необхідно добре зважити всі ризики покупки та не втрачати пильності.
І.МЕЛЬНИК, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, юрист 1 класу