Розміри компенсаційних виплат на 2015 рік потерпілим громадянам та про зміни в законодавстві

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України №259 від 10.03.15 р. встановлені розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії І і ІІ, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2015 рік: І категорії — 283,00 грн.; ІІ категорії — 141,50 грн. у місяць.
У зв’язку з прийняттям Закону України від 28.12.2014 р. №76-VІІІ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який набув чинності з 1 січня 2015 року, внесені зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», стаття 60 Закону набула наступної редакції: «Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, надаються за їх вибором пільги та компенсації відповідно до одного із законів України».
Тобто, пільговик із числа осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, який має право на пільги та компенсації, згідно з декількома законами України, може користуватися пільгами та компенсаціями, відповідно до одного із вибраних ним законів України.
Тому управлінням праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради зроблений запит до Міністерства соціальної політики України від 24.03.2015 р. №760 щодо виплати компенсацій потерпілим громадянам, які мають подвійну пільгу. Грошова компенсація вартості продуктів харчування нарахована всім потерпілим громадянам міста Новограда-Волинського в повному обсязі. Після надходження чіткого роз’яснення з Мінсоцполітики дане питання буде вирішено в межах чинного законодавства.
Також повідомляємо, що розписом обласного бюджету за бюджетною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», на наше місто передбачені кошти в сумі 76022 грн.: на забезпечення ліками — 64022 грн. та зубопротезування — 12000 грн. на рік.
Г.САРДАК, завідувач сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС