Забезпечення учасників АТО санаторно-курортним лікуванням

Це здійснюється відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України, постанови «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням».
Дана постанова передбачає забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб, які постраждали під час проведення антитерористичної операції, яким встановлено статус учасника бойових дій чи інваліда війни, відповідно до пункту 19 статті 6 та пункту 1 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Дія цього Порядку не поширюється на ветеранів війни, які зареєстровані на обліку в «силових структурах» (зазначені в постанові Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. №446).
Управління праці та соціального захисту населення забезпечують осіб безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів, відповідно до цього Порядку, згідно з медичними рекомендаціями, в порядку черговості надходження путівок:

  • учасників бойових дій — щороку, терміном на 18-21 день;

  • інвалідів війни — позачергово, щороку, терміном на 18-21 день.


Для забезпечення путівкою особи повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а ті, які переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції, — за фактичним місцем проживання, відповідно до довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України, або району проведення антитерористичної операції.
Для взяття на облік особа чи її законний представник подає: заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (видається військкоматом).
Під час подання копій посвідчень, передбачених цим пунктом Порядку, особи надають їх оригінали для огляду.
Путівками без лікування забезпечуються громадяни, які супроводжують інвалідів I групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), яким за висновком лікувально-профілактичного закладу необхідна постійна стороння допомога. Якщо інвалід I групи здатний обслуговувати себе самостійно, то видається довідка про це з лікувально-профілактичного закладу.
Інваліди I групи та особи, які не досягли 18-річного віку, не можуть супроводжувати інваліда I групи.
Телефон для довідок: 5-23-47.
В.БОЯРСЬКИЙ, завідувач сектору обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці