Нові ціни на воду: позиція влади

У міської ради було буквально декілька днів для прийняття рішення, яке могло б знизити тариф на водопостачання і водовідведення для населення. Після прийняття Постанови НКРЕКП, про яку стало відомо 17 квітня, міським головою, фахівцями міськвиконкому оперативно були проведені консультації в міністерствах і відомствах з приводу всіх можливих варіантів вирішення даного питання та скликано 24 квітня позачергову сесію міської ради. Єдиний прийнятний, узгоджений з Національною комісією, варіант передбачав надання безповоротної фінансової допомоги в розмірі 7586 тис. грн. для часткового погашення валютного кредиту. Це дало би змогу з першого травня мати тариф не 23,11 грн. за 1 м куб. води і водовідведення, а в межах 16-17 грн.
На жаль, з ініціативи «новоспечених» керівників Радикальної партії, яку підтримали депутати від Комуністичної партії, Фронту змін, Нашої України, — рішення не прийнято.
Міський голова, засуджуючи таку популістську, необгрунтовану нічим, позицію окремих депутатів, вважає такі кроки політичними іграми, які розпочинають депутати перед початком передвиборної кампанії, але продовжує робити усе можливе, щоб знизити тариф. Так, протягом двох останніх днів голова, разом із першим заступником та начальником міського Водоканалу, перебуваючи в Києві, провели ряд зустрічей на рівні керівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та НКРЕКП. Позиція Національної комісії однозначна — тарифи на всі комунальні послуги, в т. ч. на воду, мають бути економічно обгрунтованими, тобто, покривати всі затрати виробника. Єдиний державний орган, який встановлює тариф, — це НКРЕКП, будь-яке втручання в тарифну політику місцевих органів влади є протизаконним. Зниження тарифу (тепер вже лише з 1 червня), можливе лише за умови, коли буде знайдений узгоджений прийнятний варіант.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради