Хроніка 10/2021

Хроніка 10/2021

ПРОКУРАТУРА ВИМАГАЄ СПЛАТИ БОРГУ ТА РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРІВ ОРЕНДИ МАЙЖЕ СОРОК ГЕКТАРІВ ЗЕМЛІ ВАРТІСТЮ 10,8 МЛН ГРН
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою, в інтересах держави в особі Стриївської сільської ради, заявлено позов про стягнення з приватного товариства заборгованості за оренду землі, розірвання договорів оренди та зобов’язання повернути майже 40 га землі.
Йдеться про те, що в грудні 2017 року між Новоград-Волинською райдержадміністрацією та товариством укладено 22 договори оренди невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок (паїв) загальною площею майже 40 га, що на території Киківської сільської ради, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Однак встановлено, що товариство протягом останніх двох років (2019-2020 рр.) користується сільгоспугіддями вартістю 10,8 млн грн у порушення Закону України «Про оренду землі» та умов договорів, не сплачуючи за оренду землі. Унаслідок цього місцевий бюджет недоотримав десятки тисяч гривень.
Місцевою прокуратурою, з метою захисту інтересів територіальної громади, вжито заходів представницького характеру. Наразі господарським судом Житомирської області в справі відкрито провадження.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

МАЙЖЕ ПІВСОТНІ КОМП’ЮТЕРІВ ВИКОРИСТОВУВАЛИ В НЕЛЕГАЛЬНОМУ ГРАЛЬНОМУ БІЗНЕСІ
Житомирська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом організації та функціонування закладу для надання доступу до азартних ігор чи лотерей, які проводяться в мережі Інтернет, та фінансування тероризму (ч.2 ст.203-2, ч.2 ст.258-5 КК України).
Так, 3 березня, за погодженням із процесуальним прокурором, співробітниками УСБУ в області в місті Житомирі проведено низку санкціонованих обшуків у місцях функціонування незаконних гральних закладів та помешканнях причетних до організації азартних ігор осіб.
Під час обшуків виявлено 48 комплектів комп’ютерної техніки з неліцензійним програмним забезпеченням, обладнання для відеоспостереження, грошові кошти на суму понад 80 тис. грн, банківські картки, печатки, чорнові записи тощо.
Техніку, гроші та інші предмети злочинної діяльності вилучено, готується клопотання до суду щодо накладення арешту на вилучене майно.
За даними слідства, організував нелегальні гральні заклади місцевий житель, залучивши до протиправної діяльності знайомих осіб.
Досудове розслідування, яке проводить УСБУ в області, триває, встановлюються обставини та інші особи, причетні до функціонування незаконних гральних закладів, а також можливе фінансування ними терористичних організацій ЛНР та ДНР.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

РЯТУВАЛЬНИКИ ВИВІЛЬНИЛИ З БЕЗДОРІЖЖЯ ДВА ВАНТАЖНИХ АВТОМОБІЛІ
7 березня новоград-волинські бійці ДСНС два рази надавали допомогу водіям вантажівок, які застрягли на бездоріжжі поблизу с.Чижівки Новоград-Волинського району. За допомогою троса та пожежного автомобіля рятувальники відбуксирували транспортні засоби на проїжджу частину дороги, де водії вже змогли продовжити свій рух самостійно.
До проведення аварійно-рятувальних робіт залучалися 5 чоловік особового складу та одна одиниця спецтехніки.
УПРОДОВЖ ТИЖНЯ РЯТУВАЛЬНИКИ ОБЛАСТІ ЗДІЙСНИЛИ 56 ВИЇЗДІВ НА ЛІКВІДАЦІЮ НАДЗВИЧАЙНИХ ПОДІЙ
Із 28 лютого по 6 березня по лінії «101» отримано 76 повідомлень про виникнення різного роду надзвичайних подій та ситуацій на території області, у результаті яких 23 особи отримали травми та 8 — загинули.
За минулий тиждень зареєстровано одну надзвичайну ситуацію.
2 березня в Житомирській спеціалізованій школі І-ІІІ ст. №20 зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції в 9 учнів молодших класів.
7 учнів перебувають на стаціонарному лікуванні, 2 — на амбулаторному. Стан здоров’я хворих задовільний. Із 3 березня в школі призупинено навчальний процес. Усього в ЗОШ навчається 885 учнів. Проводиться комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, ситуація знаходиться на контролі в ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.
За минулий тиждень на території області ліквідовано 29 пожеж, під час яких виявлено одну травмовану особу.
Підрозділами Управління здійснено 20 виїздів для проведення аварійно-рятувальних робіт, надання допомоги населенню та іншим службам: відкривання дверей — 4 виїзди; реагування на складні погодні умови — 4 виїзди; відкачування води — 4 виїзди; проведення аварійних робіт зі знезараження об’єктів інфраструктури — 7 виїздів; реагування на інші повідомлення — 1 виїзд.
УДСНС України в Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ПРИЧЕТНОГО ДО ПОГРАБУВАННЯ ПОДРУЖЖЯ
8 березня незнайомець зайшов до приватного будинку та в присутності господарів викрав мобільний. Звягельські правоохоронці розшукали чоловіка, причетного до вчинення кримінального діяння, ним виявився 43-річний житель м.Новограда-Волинського. За скоєне йому може загрожувати ув’язнення.
До звягельських правоохоронців звернулася 41-річна жителька райцентру, яка пояснила, що до неї та її чоловіка на автобусній зупинці підійшов незнайомець та попросив телефон, щоб зателефонувати. А через годину цей самий чоловік прийшов до них додому. Незнайомець несподівано відштовхнув господарку оселі, забрав із підвіконня мобільний телефон і втік.
Поліцейські Новоград-Волинського районного відділу швидко встановили особу порушника — 43-річного місцевого жителя. Раніше чоловік уже був засуджений за майнові злочини. Його доставили до поліції для встановлення обставин.
За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.186 (Грабіж) Кримінального Кодексу України. Законодавством таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від 4 до 6 років.
ВСТАНОВИЛИ ПРИЧЕТНОГО ДО КРАДІЖКИ З ЦЕРКОВНОГО БУДИНКУ
3 березня з приміщення, розташованого на території храму в Довбиші, зникли церковні хрести та електронні технічні засоби. Поліцейські викрили в причетності до крадіжки 20-річного парубка. Частину викраденого вилучили, триває досудове розслідування.
До місцевого відділу поліцейської діяльності звернувся 48-річний житель селища Довбиша з повідомленням про викрадення майна з церковного будинку. Удень 3 березня священнослужитель зайшов до приміщення у справах та виявив відсутність кількох церковних хрестів, що використовуються під час богослужінь.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції. Як з’ясувалося, правопорушник потрапив до приміщення, пошкодивши вікно. Окрім обрядових предметів, із будинку зникли декілька камер відеоспостереження, зарядний пристрій та комп’ютерна мишка.
У ході першочергових заходів поліцейські опитали місцевих жителів та отримали свідчення про ймовірну причетність до події 20-річного мешканця селища. У підсобному приміщенні за місцем проживання хлопця поліцейські виявили сумку з частиною викраденого майна. Триває з’ясування всіх обставин у межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України.
Законодавством таке протиправне діяння карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКИ З НЕОБЛІКОВАНИМ ЛІСОМ
Упродовж 3 березня в Бердичівському та Новоград-Волинському районах поліцейські зупинили вантажні автомобілі, у яких перевозились лісоматеріали без належних супровідних документів. Транспортні засоби й деревина вилучені. Розпочаті відповідні перевірки.
Близько 14:30 неподалік селища Довбиша працівники сектору реагування патрульної поліції Новоград-Волинського районного відділу поліції зупинили для перевірки автомобіль марки ГАЗ, у вантажному відсіку якого помітили колоди деревини. Під час огляду правоохоронці виявили близько чотирьох кубометрів кругляку сосни.
46-річний водій транспортного засобу, місцевий житель, жодних документів, що підтверджували б законність перевезення деревини, правоохоронцям не надав.
Працівники слідчо-оперативної групи доставили автомобіль та необлікований вантаж до відділу поліції, де слідчі готують відповідні документи для накладення арешту на вилучене.
Увечері того ж дня інспектори чергового наряду швидкого реагування Бердичівського районного відділу поліції в райцентрі зупинили ЗІЛ-130 під керуванням 53-річного жителя одного з сіл. У вантажівці чоловік перевозив десять кубометрів дубових колод. Однак супровідних документів, які б указували на легальність походження деревини, він поліцейським не надав.
За таких обставин транспортний засіб із лісоматеріалом вилучено до відділку поліції.
Досудові розслідування за обома фактами тривають у межах відкритих за ч.1 ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) ККУ кримінальних проваджень. Законодавством таке правопорушення карається штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі чи позбавленням волі на строк до 3 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ДТП ІЗ ТРАВМУВАННЯМ ВОДІЯ ЛЕГКОВИКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 1 березня в Новограді-Волинському. У результаті зіткнення транспортних засобів 62-річний звягельчанин отримав тілесні ушкодження.
Попередньо, водій автомобіля «Ford Focus», 49-річний житель м.Черкас, рухаючись вулицею Герцена, здійснив зіткнення з боковою частиною автобуса БАЗ, який рухався в зустрічному напрямку, після чого також здійснив зіткнення з автомобілем ВАЗ, під керуванням 62-річного місцевого жителя, та виїхав за межі проїжджої частини.
У результаті ДТП керманич ВАЗівки отримав травми, з якими в подальшому звернувся до місцевої лікарні.
Поліцейські розпочали кримінальне провадження за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Триває встановлення всіх обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області