Результати лабораторних досліджень у місті

Новоград-Волинським міжрайвідділом лабораторних досліджень ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» протягом І кварталу поточного року за мікробіологічними показниками досліджено 2851 пробу з об’єктів навколишнього середовища. Встановлена невідповідність нормативним показникам в 1,7% досліджених проб: виділялась сальмонела ентеритідіс в 3 пробах домашніх продуктів при розслідуванні побутового вогнища інфекційного захворювання на сальмонельоз, а також загальні колі-форми у 100 см3 води в громадській криниці по вул.Тимошенка, 11; та кишкова паличка в змивах, відібраних з чистого посуду на харчоблоках ЗОШ №2, в ДНЗ №9, ЦРД «Дельфін»; в змивах на стерильність, взятих із стерильних інструментів в приватних перукарнях «Орхідея», «Чарівниця», «Локон», в манікюрному кабінеті ФОП Левчук Н.О.
Щорічно зростає відсоток підвищеного вмісту ЛКП (лактозо-позитивних паличок) у воді річок, що свідчить про бактеріально-фекальне забруднення їх. У 31,4% досліджених проб із річок виявлені колі-фаги — непрямі показники наявності вірусу гепатиту А.
За санітарно-хімічними показниками досліджено 523 проби з об’єктів навколишнього середовища. В 24% досліджених проб виявлені відхилення від ДСанПіНу 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Мали місце відхилення: в бюветі по вул.Пушкіна, 8, за вмістом аміаку, загальній жорсткості, залізу, кальцію, марганцю та за окисністю, а в бюветі по вул.Ковальського лужність складала 8,2 мг/дм3, при нормі 6,0 мг/дм3 та у водогонах КП «Волинь Сервіс» с.Сусли, ОСББ Чижівський 4 Ч», ПП «Віро-1» смт.Городниця — за вмістом заліза, марганцю, мутності та в громадських криницях по вул.Лесі Українки, 50, (вміст нітратів становив 62,3 мг/дм3, при нормі 50 мг/дм3), по вул.Декаб-ристів, 17 (96,9 мг/дм3); у джерелі по вул.Водопроводній (69,2 мг/дм3) та в 50 пробах води , де проживають породіллі та діти до 3-х років, про що їм письмово повідомлялось. Про шкоду нітратів для людей, особливо малюків, уже неодноразово наголошувалось у ЗМІ.
Новоград-Волинським міжрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ«Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводяться дослідження на платній основі не тільки юридичним особам, а й громадянам. Досліджуються проби води, продуктів, як на наявність мікроорганізмів, так і на вміст хімічних речовин. В останній час значно збільшилась кількість звернень громадян щодо досліджень якості води в приватних криницях, кількості нітратів у овочах, адже, вирощуючи врожай навіть на своїх ділянках та вносячи ненормовану кількість добрив, навіть гною, бувають перевищення нітратів у овочах.
Знайте, що кожен із вас має змогу звернутися до нашого закладу з метою проведення досліджень, бо немає нічого ціннішого, ніж здоров’я.
Л.ПРОХОР, завідуюча Новоград-Волинським міжрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ «ЖОЛЦ ДСЕСУ»