Житомирська рулетка: кому тепер пощастить скористатися внесками, сплаченими в обласну лікарняну касу?

Житомирська рулетка: кому тепер пощастить скористатися внесками, сплаченими в обласну лікарняну касу?

Якби українські можновладці лікувалися у лікарнях власної країни, то зміни на краще тут відбулися би давно. Втім, лікування — справа, на жаль, не з дешевих і, що там гріха таїти, не для слабкодухих. Витримати реформи сучасної медицини можуть хіба що пересічні, хоч і хворі, українці, натомість «непересічні» сідають у літаки і вирушають туди, де медицина значно прогресивніша.
Тим часом подорожчання ліків призвело до значного схуднення гаманців українців. Нині лікування звичайної ГРВІ обійдеться у 700 гривень, що там вже казати, наприклад, про запалення легенів, яке «потягне» щонайменше на 2 тисячі, а, можливо, й у декілька разів більше.
З огляду на такий стан справ, з 1 червня зростають щомісячні внески до Житомирської лікарняної каси (ЖЛК): для дорослих — 40 гривень, для дітей — 15 грн., для студентів — 25 грн. На перший погляд, зростання незначне — на 5 гривень, але зміни, які з 1 травня відбулися у роботі ЖЛК, мають позначитися на різних категоріях пацієнтів.
Як розповіла «Звягелю» лікар-експерт ЖЛК Наталія Іванівна Лібіченко, до 9 днів (замість 12-ти) скорочено строки лікування за рахунок ЛК. Рішення про продовження терміну лікування тепер може прийняти хіба що лікарський консиліум. Так само, як і збільшити кількість призначених лікарем внутрішньовенних крапельниць — їх на денному стаціонарі та у відділеннях терапевтичного профілю обмежили до кількості 5 штук.
У переліку витрат, пов’язаних із захворюваннями, які ЛК тепер не забезпечуватиме, з’явився цукровий діабет (за винятком коми). Втім супутні захворювання, спричинені діабетом, заспокоїла хворих лікар-експерт, мають шанси лікуватися за рахунок внесків.
Як пояснюють фахівці, ці та інші зміни у роботі ЖЛК — наслідок кризи в Україні та зростання вартості ліків. Проте масового виходу з членства тут не очікують. «Якщо раніше ми їли, скажімо, хліб з маслом, то тепер багато хто вгамовує апетит — так і в медицині», — пояснила Наталія Іванівна. Тому поспішати і виходити з каси експерт все ж не радить: «Розумна людина обміркує і зрозуміє, що вихід таки — за страховою медициною. Як лікар, я переконана, що це вигідно. Інакше, потрапивши у лікарню, доводиться витрачатися дуже суттєво. А панікують, як показує досвід, зазвичай ті, хто більше за інших користуються послугами каси». Наразі членами ЖЛК є 8 тисяч людей.
Після підписання Президентом змін до Податкового кодексу про скасування ПДВ з імпорту ліків (до 2019 року), найближчим часом в Україні чекають здешевлення медпрепаратів на 7%. Сьогодні ж лікуватися дуже дорого, тому економ-варіант — бути здоровими.
Юлія КЛИМЧУК