Травень: які продукти подорожчають, які подешевшають

У квітні ціни росли тільки на деякі види продуктів харчування: на соняшникову олію та вершкове масло, овочі борщового набору, курятину і яблука.
Олія — лідер зростання. У травні ціна олії може ще вирости, оскільки вартість сировини підвищилась за квітень з 8900 грн./т до 9600 грн./т.
Схожа ситуація на ринку цукру, на ціну якого впливає зростання обсягів експорту. За даними ДФС, за перший квартал 2015 року Україна продала за кордон майже в п’ять разів більше, ніж за весь 2014 рік. Від подорожчання нас поки рятують тільки великі запаси: у 2014 році ми виробили 2,1 млн. т при потребі в 1,6 млн. Тому значного зростання цін найближчим часом чекати не варто.
Ціни на імпортні фрукти припинили своє зростання після стабілізації гривні. За цитрусовими і бананами навіть зафіксували зниження на 2-4 грн. на кілограмі. Зате продовжили дорожчати яблука.
У квітні молочні продукти продовжували дорожчати: молоко — на 6%, масло — на 15-20%. Незмінною залишилася тільки ціна на «соціальне молоко» жирністю 2,5% в поліетиленових пакетах (10-11 грн./л), тому що цей товар підпадає під держрегулювання. У травні виробництво молока сезонно виростає на 30%, і закупівельна ціна може знизитися. У роздріб цього зниження не буде, але ціни більше рости не повинні. Не мають зростати і ціни на сири та сметану.
Крупи в квітні демонстрували стабільність і навіть трошки подешевшали на 1-2% у другій половині місяця. Ці тенденції очікуються і в травні, коли починається період маївок, шашликів тощо.
Підстав для підвищення цін на борошно і крупи — немає. У підприємств запасів сировини для виробництва борошна достатньо. Більше того, ціна продовольчої пшениці знизилася в середньому на 200 грн./т. Запаси круп також не викликають побоювань, особливо традиційних українських.
Середня вартість кілограма свинини в квітні склала 68-75 грн./кг. Втім, на ринках і в торгових мережах цей товар зустрічається і за вищими цінами — до 100 грн./кг.
Яловичина в ціні не змінювалася. Зокрема тому, що попит на неї істотно скоротився через дорожнечу.
Найбільш доступною залишається курятина, яка теж дорожчає. Виросла собівартість виробництва, на яку вплинуло запровадження додаткового імпортного ввізного мита та підвищення тарифів на електроенергію. Так що кілограм курячої тушки обійдеться в середньому в 35-37 грн. При цьому, як стверджують в асоціації «Союз птахівників України», нинішня ціна птиці забезпечує всього 3-4% рентабельності, а при курсі більше 25 грн./долар велика частина виробників стане збитковою. Це означає, що є ризик подальшого зростання цін у разі девальвації. Але поки експерти не очікують істотного подорожчання і говорять тільки про можливі коливання в межах 2-3%.
Риба теж не дорожчатиме, якщо гривня буде зберігати стабільність, оскільки її основну частину Україна імпортує, а попередні підвищення цін і так зробили цей продукт «золотим», і попит на нього наблизився до нуля.
Цього року через погодні умови ранні овочі з’явилися на ринку із запізненням на кілька тижнів. Тому зберігався високий попит на овочі минулорічного врожаю. Наприклад, оптова ціна на ранню капусту — 23 грн./кг, а стару — по 10-15 грн. У цей час рання капуста мала б коштувати 12-15 грн./кг. Тому в травні, у міру появи на ринку ранніх овочів, ціни стабілізуються. Максимум, можливе зростання на 5-7%.
У травні очікується подальше здешевлення тепличних овочів. Відпускна ціна на огірки може впасти до 15 грн./кг, а то й нижче, тобто, в роздрібі вони коштуватимуть 18-20 грн./кг.
Підготувала Ольга ДЕМЧУК