Як законно здійснити переобладнання та перепланування будинку

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мені у спадок від діда дісталася старенька хата. Я хочу здійснити перепланування та перенести всередину будинку ванну кімнату і туалет. Як законно здійснити таке переобладнання та з чого слід розпочати оформлення дозволів?
Анатолій Д., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Законодавчо питання переобладнання і перепланування житлових будинків, зокрема, врегульовано Правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених Наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 р. №76.
Пункт 1.4. Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій регулює умови і порядок переобладнання, перебудови, перепланування будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень.
Переобладнання і перепланування житлових будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої ради відповідно до законодавства.
Переобладнання житлових будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень містить у собі влаштування в окремих житлових будинках, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень індивідуального опалення
та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переобладнання туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів.
До елементів перепланування житлових приміщень належать: перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків.
Переобладнання і перепланування житлових будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень, що призводять до порушення тривкості або руйнації несучих конструкцій будинку, погіршення цілісності і зовнішнього вигляду фасадів, порушення вимог протипожежної безпеки та засобів протипожежного захисту, не допускається.
Перепланування житлових будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень, що погіршує умови експлуатації і проживання всіх або окремих громадян у будинку або квартирі, не допускається.
Для одержання дозволу на переобладнання або перепланування житлових будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника подають до органу місцевого самоврядування заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування та, у разі необхідності, можуть подаватися наступні документи:

  • копія свідоцтва на право власності або договору найму (оренди) приміщення;

  • копія поповерхових планів, завірених в установленому порядку;

  • проект переобладнання або перепланування житлових будинків, житлових і нежитлових у житлових будинках приміщень, погоджений в установленому порядку;

  • згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними осіб на переобладнання та перепланування приміщень, що перебувають у їх спільній власності.


Власник, наймач (орендар) житлового будинку, житлового чи нежитлового у житловому будинку приміщення, що здійснив самовільне переобладнання або перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.
У разі, якщо самовільне перепланування або переобладнання призводить до погіршення технічного стану житлового будинку в цілому та порушуються права інших споживачів, зазначені роботи виконуються виконавцем послуг, питання відшкодування вартості цих робіт власником, наймачем (орендарем) житлового будинку, житлового чи нежитлового у житловому будинку приміщення вирішується у судовому порядку.