31 травня — День Святої Трiйцi

31 травня — День Святої Трiйцi

Належить до головних християнських свят, яке стверджує й оспівує триєдиність Всевишнього Бога: Бога Отця — Творця Неба і Землі, Бога Сина — Господа нашого Ісуса Христа, і Бога Духа Святого — Господа Животворчого, що від Отця походить. День Святої Трійці має також назву П’ятидесятниця, оскільки відзначається він рівно на 50-ий день після Воскресіння Ісуса Христа.
Згідно з церковними канонами, цього дня Святий Дух у вигляді священного вогню зійшов на апостолів, наділив їх осяянням і благодаттю, особливою силою, дав можливість дізнатися мов, яких вони досі не знали, і проповідувати Слово Боже цими мовами у всіх країнах світу, донести до кожного звістку про Ісуса, як про Спасителя всього людства.
У цей день завершується пасхальний цикл свят. Перший день П’ятидесятниці, тобто неділю, Церква присвячує переважно на славу Пресвятої Тройці; і цей день у народі називається Троїциним днем, а другий, тобто понеділок, — на славу Духа Святого, від чого називається Духовим днем.
Святкування дня Святого Духа Церква починає, як правило, вечірнім богослужінням у день Тройці. На цьому богослужінні з колінопреклонінням читаються благальні молитви Василія Великого, в яких віряни сповідують свої гріхи перед Отцем Небесним і, ради великої жертви Сина Його, благають про помилування; просять також Господа Ісуса Христа дарувати їм Божественного Духа, на просвічення і зміцнення душ, і, нарешті, моляться за спочилих батьків і братів своїх, щоб упокоїв їх Господь у місці світлому, квітучому і спокійному.
За традицією, у День Святої Трійці в українських православних церквах духовенство одягає облачення зеленого кольору, підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками. А віруючі приносять до храму для освячення усяке зілля, щоб потім прикрасити ним свої домівки. Тому в народі ці дні ще називають Зеленими Святами.
Безпосередньо перед Трійцею, в батьківську суботу, люди відвідують кладовища і поминають померлих родичів. Це — рідкісний день у році, коли можна пом’янути і помолитися за самогубців. Вважається, що добре слово в цей день подарує тимчасовий спокій їхнім безпритульним душам.
Святкування Дня Святої Трійці, подібно до Пасхи, часом продовжується на цілий тиждень.