Нікотин впливає на людину швидше, ніж наркотики і алкоголь

31 травня у світі відзначають Всесвітній день без тютюну. Дехто зміг «порвати» з курінням, просто зім’явши і викинувши пачку цигарок. Проте з тими, хто курить давно і завзято, такий номер не пройде, оскільки їхня залежність від цигарок дуже сильна. Вони і кодуються, і таблетки ковтають, і гомеопатію використовують… Типовий стан курця — це коли кидаєш курити, але щохвилини думаєш про цигарку. Життя перетворюється в одне велике бажання закурити. Таке бажання лікарі називають психічною залежністю.
Осіб, які палять цигарки, можна зустріти усюди. Проте не усі володіють інформацією про шкідливий вплив цигаркового диму на здоров’я людини. Про цей вплив і не тільки розповідає Ксенія Адамівна БУСЛЕНКО, лікар-нарколог Новоград-Волинського міськрай ТМО:
— Ксеніє Адамівно, що собою являє дим, який людина вдихає під час куріння?
— Це — отруйний газ, що приєднується до червоних кров’яних тілець та знижує вміст кисню у крові. Він має назву оксид вуглецю. Окрім легенів, страждає і серце. Мало хто знає, що фільтри затримують не більше 20% шкідливих речовин. Нікотин досягає мозку вже через 7-10 секунд від початку його вживання. Це вдвічі швидше, ніж наркотики, введені внутрішньовенно, і втричі швидше, ніж алкоголь. Смолу тютюнового диму можна порівняти з речовиною, призначеною для покриття доріг — гудроном.
— Як куріння батьків впливає на їхніх дітей? І який вплив тютюну на статеві функції чоловіка?
— Вагітні жінки мають загрозу народити мертву дитину чи немовля з малою вагою. У таких жінок трапляються часті викидні або передчасні пологи. Також куріння пригнічує діяльність чоловічих статевих залоз, а це може відбитися на зниженні лібідо, розладу ерекції, зниженні потенції.
— Чи існує лікування нікотинової залежності?
— Можна говорити про нікотинозамісну терапію. У сучасних дослідженнях застосування цієї терапії загалом покращує результати спроб покинути курити. Тому, за винятком деяких клінічних ситуацій, лікарі можуть рекомендувати замісну терапію усім, хто бажає позбавитися шкідливої звички. Натепер недостатньо наукових даних про застосування замісної терапії у курців, які вживають до 10-15 цигарок на день. Якщо їм призначається замісна терапія, то слід застосовувати менші дози пластирів і гумок. Пацієнти мають отримувати дози, призначені лікарем наркологом.
* * *

Кажуть, якщо людина самостійно кинула курити, то у неї велика сила волі, але воля тут ні до чого. Усе залежить від ступеня залежності та розуміння, наскільки куріння шкодить здоров’ю. Існує багато способів позбавитися тютюнової залежності. Напередодні Міжнародного дня без тютюну ми поцікавилися у місцевих курців зі стажем і тих, хто тільки розпочинає «товаришувати» з тютюном: що ж змушує їх палити? І чи вважають вони це проблемою?
Марина, 19 років: «Я особисто іноді курю для морального розслаблення, а також для відчуття відпочинку після важкого робочого дня. До речі, абсолютно не відчуваю горезвісної залежності від сигарет — тобто, можу курити, а можу і не курити, це ніяк не позначається на стані мого організму. Наскільки мені відомо, багатьом людям хочеться курити після вживання алкогольних напоїв».
Олександр, 53 роки: «Я дуже заздрю тим, хто не має цієї звички, але для мене цигарка — це спасіння, і курю я вже давно, скільки себе пам’ятаю. Чому затягнув цей процес? Бо сигарета знімає нервову напругу, під неї на самоті добре думати — тоді приходять цінні думки та рішення. За своє життя я спробував багато способів кинути, зокрема, народну медицину. Ходив до бабки, жінка мочила сигарети у молоці, замінював цигарки цукерками, зернятами — нічого не допомагає. Про шкоду диму знаю, але нічого не можу вдіяти».
Дмитро, 31 рік: «Я курив десь із 16 років, за компанію. Мені довгий час це подобалося, адже сигарета — чудове доповнення до різноманітних розваг, а подекуди і своєрідна впевненість у собі… Вже коли я пішов працювати, то мене почав «діставати» кашель. Я вирішив кидати курити. Чесно кажучи, спробував багато способів, навіть смішних, але допоміг один — книга Аллена Карра «Легкий способ бросить курить». Можливо, це якась дія на підсвідомість, але я вже п’ять років не торкався до сигарет!».
Що ж, шкідливість тютюну очевидна і зрозуміла — щоб кинути курити, комусь потрібно багато часу, а для когось все вирішує один випадок. Можливо, солідарність із усім світом у відмові від тютюну хоча б на один день, 31 травня, стане для когось поштовхом замислитися…
Людмила ПЕТРУК