Захід допоможе уряду Яценюка підняти Україну до рівня Польщі

Захід допоможе уряду Яценюка підняти Україну до рівня Польщі

Як швидко можна провести реформи в Україні, які б дозволили підняти прожитковий рівень? Як викорінити корупцію, яка не дає рухатися країні вперед? Багатьом із нас хочеться, щоб відповіді на ці питання влада дала вже тут і зараз. На жаль, міжнародний досвід показує: реформування країни, в тому числі зміни ментальності населення, — це питання не одного, не двох і навіть не п’яти років. Можна наводити різноманітні приклади. Так, можна згадати «азіатських тигрів» — Південну Корею, Сінгапур, Гонконг та Тайвань, які витратили мало не три десятиріччя на те, щоб за рівнем життя наздогнати країни Заходу.
Найбільш близьким для нас є історія успіху сусідньої Польщі. Зараз люблять згадувати про «шокову терапію» Лешека Бальцеровича як приклад вдалої економічної реформи. Втім, варто зазначити, що на почату 90-х ці реформи викликали настільки негативну реакцію серед населення, що Бальцеровичу довелося піти у відставку. Тільки через десять років після початку реформ Польща, не в останню чергу завдяки багатомільярдній допомозі з боку США та європейських країн, змогла вийти на європейський рівень життя.
Важливо, що в ситуації з Україною на Заході також розуміють, що чудес не буває. Тому представники ЄС та США, а також міжнародних фінансових організацій активно співпрацюють з урядом на чолі з Арсенієм Яценюком, щоб крок за кроком проводити необхідні реформи. На необхідності посилення допомоги Україні наполягають і у ділових західних ЗМІ.
Так, показовою стала свіжа стаття авторитетного британського видання «The Economist», у якій журналісти наголосили, що держави Заходу мають збільшити фінансову допомогу Україні і зменшити боргове навантаження для перетворення її в процвітаючу країну. У статті Україна порівнювалася з Польщею. «The Economist» додав, що часткові зрушення уряду Яценюка вдалися, але корупція і слабке законодавство заважають країні розвиватися. При цьому, як і в Польщі, фінансування запропонували зв’язати з довгостроковими структурними реформами в країні.
«Зараз поляки з розвиненою економікою є втричі багатшими за українців. На 1991 рік польський ВВП не перевищував український, а економіка під вагою зовнішнього боргу різко скорочувалася. Проте Захід допоміг зменшити співвідношення держборгу до ВВП країни з 83% в 1990 році до 56% в 1993 році. Безпосередньо фінансової допомоги з 1990 до 2000 року більше Польщі отримали тільки Китай, Індія і Єгипет», — зазначається у статті. При цьому журналісти британського видання наголосили: у 1990-х Варшава не переживала військову агресію Росії та економічний шантаж.
На необхідності збільшення фінансування наголошує Заходу і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У інтерв’ю провідному британському виданню «The Financial Times» він згадав приклад Греції. «Існує одна країна з населенням в чотири рази менше, ніж Україна, яка «зібрала» $300 млрд., і ніколи не проходила цих видів жорстких реформ, які Україна вже пройшла, і ніколи не було війни з Росією, слава Богу», — сказав він.
Зараз ЄС та США готують нові транші фінансової допомоги Україні, а, отже, бачать реальні результати роботи нинішнього уряду. Поступове реформування економіки, кроки, спрямовані на бюджетну децентралізацію, а також економія коштів поступово дають свої результати. Так, у грудні минулого року Верховна Рада скасувала пільги на проїзд у транспорті для пенсіонерів та інших пільговиків. З 1 червня цей закон вступав у силу. Втім, Арсеній Яценюк на засіданні уряду повідомив, що кошти для компенсації збитків транспортникам знайдено. «Заявляю на всю Україну: пенсіонери, інваліди та інші пільгові категорії громадян мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті. Уряд у поточному році виділив суму, яка абсолютно аналогічна сумі минулого року, на субвенції по пільговому проїзду громадян на всій території, — а це 1,9 мільярда гривень», — зазначив Прем’єр.
Інша історія — індексація заробітних плат та пенсій. Зараз уряду закидають, що він нібито не хоче збільшувати виплати, при цьому «патріоти» забувають, що в коаліційній угоді записано — індексація проводитиметься у грудні. Втім, за словами міністра соціальної політики Павла Розенка, індексацію можна очікувати і раніше. «Підвищення прожиткового мінімуму на 13% з 1 грудня, що призведе до зростання зарплат і пенсій в Україні, зафіксовано у Державному бюджеті України та буде виконано. Більше того, зараз уряд шукає додаткові ресурси, щоб вирішити питання з підвищенням соціальних стандартів раніше», — заявив він, виступаючи у Верховній Раді. Глава уряду Арсеній Яценюк уточнив, що багато залежатиме від того, чи почне Путін наступ на Донбасі. Тоді мільярдні кошти знадобляться на оборону.
Варто зазначити, що найближчим часом говорити про різкий стрибок заробітних плат чи пенсій, мабуть, не варто. Знищення Донбасу та втрата 25% промисловості — це просто так не минеться. Однак допомога Кабміну Яценюка з боку Заходу свідчить: захід вірить в Україну і її уряд. Є всі підстави сподіватися, що Україна повторить шлях Польщі. Причому, набагато швидше…
Василь СЕМЕНЮК