СИРКОМБІНАТ І ПАПЕРОВА ФАБРИКА — ПЕРШІ «ЖЕРТВИ» КРИЗИ

СИРКОМБІНАТ І ПАПЕРОВА ФАБРИКА — ПЕРШІ «ЖЕРТВИ» КРИЗИ

\"СИРКОМБІНАТКризові явища у світовій, а відтак – і в українській економіці, як і прогнозувалося, охопили своїми «щупальцями» не лише заводи-гіганти. Сьогодні очевидно, що подих кризи почали відчувати на собі й порівняно невеликі підприємства. Зокрема й ті, що розташовані в Новоград-Волинському районі. Першим ще в середині жовтня припинив роботу сиркомбінат (ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат ВАТ «Житомирмолоко»). Майже одночасно з ним призупинила роботу Чижівська паперова фабрика. Скорочують темпи виробництва й інші промислові підприємства району.
Ці факти дедалі більше обростають чутками, з яких непросто оцінити реальний стан, в якому опинилася промисловість району впродовж останніх двох-трьох місяців. Аби з’ясувати, яка ситуація на сьогодні має місце в дійсності, ми звернулися до голови Новоград-Волинської райдержадміністрації М.О.ІВАНЮКА.
— Фінансова криза, що охопила Україну і світ, не могла не відобразитися на підприємствах району, — пояснює Микола Олексійович. — Із дев’яти основних бюджетоформуючих підприємств, що діють в Новоград-Волинському районі, на сьогодні три фактично не працюють. Це — сиркомбінат, Чи-жівська паперова фабрика і Городницький фарфоровий завод. Останній, щоправда, зупинився ще чотири місяці тому, там дещо інші причини. Решта шість — знизили обсяги виробництва. Це стосується і трьох лісгоспів (Новоград-Волинського, Городницького, лісгоспу АПК), і нашого найбільшого підприємства — ТОВ «Церсаніт Інвест».
На сьогодні єдине підприємство, що продовжує працювати на більш-менш стабільному рівні, — ТОВ «Труд». Їхня продукція (щебінь) продовжує користуватися попитом — використовується при реконструкції автодороги «Київ — Чоп».
— Наскільки відчутно вплинула зупинка деяких підприємств на загальні економічні показники району?
— Після того, як два місяці тому розпочав роботу завод «Церсаніт», ми очікували, що вдасться збільшити виробництво промислової продукції щонайменше в два рази. Зараз же можна стверджувати, що так як планували — не вийде. Однак, завдяки «Церсаніту», на якому за два останні місяці випущено продукції на 38 мільйонів гривень, зниження рівня виробництва не таке критичне. За жовтень цього року промислові підприємства району виготовили товарної продукції на 29,3 млн. гривень, тоді як за вересень — на 39,3 млн. грн. Темпи жовтня проти вересня складають 74,44%, проти відповідного періоду минулого року — 84%.
Як довго триватиме таке сповільнення — наразі ніхто не знає. Єдине, що можна із впевненістю стверджувати, сьогоднішній спад — це лише початок. На жаль, негативна динаміка, що розпочалася у вересні-жовтні, продовжується і в листопаді.
Однак, якщо порівнювати рівень виробництва товарної продукції за десять місяців 2008 року із аналогічним пе-ріодом 2007 року, то маємо навіть незначний приріст —229,9 проти 212,3 млн. гривень. Якби не «Церсаніт», то зниження виробництва склало б близько 40%. Але й це підприємство, якщо нічого не зміниться, може пригальмувати. Адже в умовах, коли будівельна галузь практично стоїть, на його продукцію важко знайти покупця. Проте, підприємство продовжує працювати, одночасно шукаючи шляхи реалізації готового товару.
— Миколо Олексійовичу, як бачимо, більшість підприємств, хоча й знижують обсяги виробництва, все ж намагаються «триматися на плаву». У чому ж тоді причина зупинки сиркомбінату і паперової фабрики?
— ВАТ «Житомирмолоко», філією якого є ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат», об’єднує декілька підприємств у різних містах. На сьогодні через зменшення об’ємів продукції, яку переробляє підпри-ємство, сиркомбінат у Новоград-Волинському районі виявився найменш завантаженим. Його подальша робота стала не вигідною. Тому керівництво ВАТ «Житомирмолоко» прийняло рішення із 15 жовтня зупинити Новоград-Волинський сиркомбінат. У роботі залишилися інші заводи, що обладнані кращою виробничою базою, яка дозволяє зменшити виробничі затрати.
\"СИРКОМБІНАТНаслідком зупинки підприємства стало звільнення 208 працівників. Поновлення роботи сиркомбінату очікується в березні наступного року (принаймні, про такі строки йшлося під час наради за участю керівництва району і ВАТ «Житомирмолоко»), але точні терміни зараз назвати важко. Вирішення цього питання залежатиме від подальшої динаміки економічної ситуації в державі й районі.
Чижівська паперова фабрика призупинила випуск продукції через певні фінансові труднощі. Спочатку — внаслідок проблем, що виникли в роботі Промінвестбанку, а тоді — через складнощі з реалізацією готового товару. В середині жовтня підприємство відправило у безоплатні відпустки 100 працівників.
На сьогодні є надія, що найближчим часом підприємство поновить роботу. Проте, лише на третину від своїх потужностей. Можливо, працюватиме тільки в нічну зміну, оскільки тоді можна буде заощадити на різниці у вартості електро-енергії. Таким чином вдасться знизити собівартість готової продукції.
— А яка наразі ситуація із Городницьким фарфоровим заводом? Чи є надія на відродження цього підприємства?
— Це підприємство припинило роботу чотири місяці тому. Зараз триває пошук інвесторів, ведемо перемовини з іноземцями. Поки що ніяких конкретних домовленостей не досягнуто. Єдине, що вимальовувалося більш-менш конкретно, — підприємству найімовірніше доведеться змінювати спеціалізацію. Не виключено, що це буде деревообробка.
— Сиркомбінат зупинився через нестачу молока. Тому актуальним буде запитання: на якій стадії знаходиться реалізація спільного з Українською молочною компанією проекту – про створення на теренах Новоград-Волинського району сучасного тваринницького комплексу з утримування корів?
— Проект поступово втілюється в життя. Вже при-дбана техніка. У цьому році почнеться закупка молодняку великої рогатої худоби.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА