«Закриття шкіл і охорона здоров’я — два питання, які мене хвилюють», —

«Закриття шкіл і охорона здоров’я — два питання, які мене хвилюють», —

В.ЛИТВИН ПРИВІТАВ ЖУРНАЛІСТІВ ІЗ ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ І ОБГОВОРИВ МІСЦЕВІ ПРОБЛЕМИ
Напередодні Дня журналіста В.М.Литвин зібрав журналістів Новоград-Волинського, Баранівського, Червоноармійського районів, щоб привітати з професійним святом та обговорити проблеми, які турбують Україну, зокрема, жителів Житомирщини.
Володимир Михайлович поділився проблемами, які його хвилюють, і зазначив, що охорона здоров’я та закриття шкіл — найважливіші на даний момент питання. Наочним прикладом є школи у Баранівському районі, які планують закрити, адже немає коштів на їх утримання. У такому разі багатьом дітям доведеться долати кілометри через ліси, щоби дістатися сусідньої школи. «Місцеві депутати все обгрунтовують тим, що, до прикладу, в Баранівському районі утримання учня в середньому обходиться у 22-25 тисяч гривень, тоді як у місті — 9 тисяч гривень. У містах немає проблеми підвозу, класи — по 25 учнів, а не 5, як у селах, тому й учень дорожче обходиться».
Ще однією важливою проблемою є корупція, яку, на думку Володимира Михайловича, провокує антикорупційний комітет. Коли у лікарів і вчителів така зарплатня, яка не дає змогу жити повноцінно, вилікувати рідних, то у них виникає вибір — зберегти честь чи життя рідних (взяти хабар). Люди не знають, як їм вижити. Їх прирікають на те, щоб вони вмирали, адже коштів на лікування немає. Про те, що спонукає до таких проблем у суспільстві і житті людини, В.Литвин зазначив: «Правда полягає у тому, що ми живемо неправдою». Тому, мабуть, нам, а, перш за все, нашим депутатам, варто було б почати жити правдою, однак це буде важко і навряд чи вдало.
Стосовно місцевих проблем, народний депутат розповів, що його хвилюють питання, з якими звертаються жителі його округу . «Не можна адаптуватися до болю, тому мене вже нічого не вражає. Коли наслухаєшся людей, то важко відійти». Обговорювалося і питання цін на молоко, адже коли пляшка води коштує дорожче, аніж молоко, то тут потрібно щось вирішувати, щоб цінувалася людська праця.
Поцікавилися журналісти і тим, що стосується їх особисто: чи буде прийнято Закон «Про роздержавлення ЗМІ». Адже, якщо буде проведена адмінреформа, то виявиться, що, як таких, районних газет існувати не буде, незрозуміло, що ж тоді буде з ними надалі. Якщо ліквідують районну раду, чи з’явиться можливість того, що власником буде трудовий колектив, — саме це цікавило журналістів. Але зрозуміло, якщо вирішиться одна проблема, то з’явиться нова — фінансування. В. Литвин зізнався, що над цим ще ніхто не замислювався, тому потрібно владнати проблему, яка виникла. Наразі журналісти залишилися без відповіді, але з надією, що після прийняття законів вони збережуть своє місце роботи.
Наприкінці прес-конференції В.Литвин зізнався: «Мене все більше тягне сюди, можливо, тут повітря чистіше, а, можливо, люди добріші, а може, — це просто старість».
Людмила ПЕТРУК