ПОЛІГОН — НЕ МИСЛИВЬКІ УГІДДЯ?

ПОЛІГОН — НЕ МИСЛИВЬКІ УГІДДЯ?

Відкрився сезон колективного полювання на хутрових та парнокопитних тварин. Разом з відкриттям сезону виникли і деякі серйозні проблеми. Про них — наше інтерв’ю з головним мисливствознавцем ДП «Нов-Волинського ДЛМГ» Володимиром Васильовичем Демчуком та державним міжрайонним мисливствознавцем Віктором Івановичем Зубовським:
— У який термін полювання буде проводитись і які норми відстрілу диких тварин?
Демчук В.В.: На листку календаря останній місяць осені — листопад, що приніс для великої армії мисливців довгождану подію — відкриття полювання на хутрового звіра та парнокопитних тварин. Це свято для справжнього мисливця продовжуватиметься кожної суботи та неділі з 8 листопада по 28 грудня 2008 року. Кожен має можливість добути одного зайця в день та необмежену кількість лисиці червоної, якщо своєчасно поміняв щорічну контрольну картку обліку добутої дичини, пройшов перереєстрацію мисливської зброї і взяв дозвіл (картку відстрілу, або ліцензію) на добування диких тварин.
А вдача мисливського колективу на влучний постріл залежатиме від того, який внесок кожен з мисливців зробив, після закриття попереднього сезону полювання, в охорону та відтворення мисливської фауни, як взимку проводив підгодівлю тварин, скільки ви_клав солі, заготовив сіна, зернових снопиків та зелених віників, як єгерська служба району проводила роботу з відстрілу лисиці червоної, бродячих та безприв’язаних собак.
— Як проводитиметься полювання на території вашого господарства?
Демчук В.В.: Згідно затвердженими в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України лімітами добування диких парнокопитних та хутрових звірів у сезоні полювання 2008/2009 років, у мисливських угіддях нашого господарства дозволяється добувати за ліцензіями, що видаються в центральній конторі, — 7 голів оленя благородного, з яких 4 голови — відлов для переселення в мисливські угіддя інших користувачів, 34 голови козулі європейської, 40 голів кабана, з яких 10 голів — для переселення, та 9 голів бобра.
Полювання на зайця-русака обмежене, так як його фактична чисельність по деяких лісництвах господарства менша за оптимальну, а тому картки відстрілу мисливцям, за виключенням працівників господарства, на добування зайця не будуть реалізовуватися.
— Ви, як міжрайонний мисливствознавець, ведете контроль за веденням мисливського господарства в районі. Чому не дозволяється полювання на території військового полігону?
Зубовський В.І.: Це питання уже не раз розглядалося на шпальтах регіональних видань. Земля, площею в межах 8.0 тис. гектарів, що належать Міністерству оборони (зокрема — і полігон), не відведені під мисливські угіддя і там полювання не можна проводити ні з дозволу Новоград-Волинської райради УТМР, а, тим більше, з дозволу державних підприємств. На цих угіддях постійно проводитиметься контроль силами єгерської служби, працівників екології та Міністерства внутрішніх справ з охорони диких тварин. А тому, на тих мисливців, у яких виписані картки відстрілу райрадою УТМР на дозвіл полювання по району, і які будуть затримані на землях військового полігону зі зброєю, складатиметься протокол порушення правил полювання за статтею 20, пункт 2, полювання в заборонених місцях, а саме — в угіддях, не зазначених у дозволі, згідно із Законом України «Про мисливське господарство та полювання» і притягуватися до адмінвідповідальності шляхом накладання штрафу в розмірі від двох до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34-340 грн.).
З цього приводу ми звернулися також до голови Новоград-Волинської райради УТМР Станіслава Мар’яновича М’ясківського аби він прокоментував систему видачі мисливцям відстрільних карток:
— Полювання в нашій організації проводиться переважно на пернату дичину і хутрового звіра. Відстрільні картки на право полювання видаються мисливцям на пернату дичину по району, а на хутрового звіра — по первинних мисливських організаціях.
Це рішення практично кожного року приймає президія ради.
Мисливець, який приписаний в одній з первинних організацій, на пернату дичину полює по району, а на хутрового звіра — тільки на угіддях тієї організації, до якої він належить, погодивши це полювання з головою первинної мисливської організації. Це пов’язано з тим, що місцеві мисливці, які проживають на території району, скаржаться на те, що вони ще й не встигли вийти на полювання, як міські мисливці на автотранспорті вже обійшли їх угіддя. Саме тому було прийнято таке рішення.
Стосовно земель військового полігону, відстрільних карток на цю територію нами не видавалося взагалі, а тому проведення полювання на землях полігону являється адмінпорушенням, так як ці землі належать до Міноборони і до складу наших угідь не входять.
У майбутньому, на нашу думку, там господарюватимуть військові мисливці нашої мотострілкової бригади, первинна організація якої практично вже створена.
— На якому рівні стоїть питання боротьби з браконьєрством?
Демчук В.В.: Питання боротьби з браконьєрством стоїть на постійному контролі, як в адміністрації лісгоспів, так і в обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Згідно з наказом по підприємству, спільно з працівниками органів внутрішніх справ, постійно виїжджають рейдові бригади з охорони мисливських угідь, та запобіганню лісопорушень. Так, за 10 місяців цього року єгерською службою лісомисгоспу виявлено 11 порушень правил полювання, про що складено протоколи, а також вилучено і здано у Новоград-Волинське МРВ УМВС три одиниці незареєстрованих мисливських рушниць.
А ось останні два випадки, після відкриття полювання, непокори єгерській службі лісомисгоспу і напад на службову особу при виконанні своїх обов’язків та забирання у нього зброї, не вкладається ні в які законодавчі рамки, і все це сталося на землях полігону. По випадку нападу на єгеря та погрози йому, матеріали передано до Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури та органів внутрішніх справ.
ДП «Новоград-Волинський досвідний лісомисгосп» також вийшов з клопотанням перед Житомирським обласним управлінням лісового та мисливського господарства про обмеження проведення полювання в мисливських угіддях обласного управління, а також вилучити посвідчення мисливця у групи мисливців, а це: брати Беренда Ю.А., Беренда М.А., Беренда В.А., Рудницький В.К., Рудницький Д.В., Заяць В.І., Гнітецький П.М., Туровський А.С., Заїка С.Л., Гуменюк О.В., Журавель А.В., Халідов А.М., які постійно відмовляються давати документи єгерській службі для перевірки на право проведення полювання та чинять опір перевірці автотранспорту, що знаходиться у мисливських угіддях при проведенні полювання.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА