Відповідь санепідслужби на відкритий лист батьків ДНЗ №5: перевірки заборонені або мають лише рекомендаційний характер

У відповідь на статтю «Відкритий лист батьків ДНЗ №5», надруковану в газеті «Звягель» №24 (180) від 12.06.2015 року, Новоград-Волинське міжрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області повідомляє, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців заборонені з серпня 2014 року Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 31 липня 2014 року №1622-VII та Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 року №76-VIII, і проводяться винятково з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.
Також не розроблений механізм розгляду скарг на порушення санітарного законодавства суб’єктами господарювання та приватними особами, тому перевірки за скаргами санепідслужба не має права проводити.
Міжрайонне управління Держсанепідслужби може проводити моніторингові відвідування підприємств, установ, організацій, відповідно до наказу Головного управління ДСЕС у Житомирській області, або за запитом суб’єкта господарювання щодо відвідування його об’єкта.
Моніторингові відвідування носять рекомендаційний характер, без застосування заходів адміністративного впливу при виявленні порушень вимог санітарного законодавства.
По суті порушеної теми: питання закриття дошкільних навчальних закладів на літній період, переведення дітей на час закриття закладу в інші дошкільні заклади вирішується управлінням освіти та науки без погодження із санепідслужбою.