КОТЕЛЬНЯ ЗА МІЛЬЙОН: СУЧАСНА Й ЕКОНОМНА

КОТЕЛЬНЯ ЗА МІЛЬЙОН: СУЧАСНА Й ЕКОНОМНА

Управління житлово-комунального господарства міської ради разом із КПТ «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» нещодавно завершили реалізацію проекту, кошторисна вартість якого склала майже мільйон гривень. Йдеться про модернізацію котельні, що розташована на території четвертої школи, за адресою: вулиця Пушкіна, 44. Ця котельня опалює ЗОШ №4, ДНЗ №6, терапевтичне відділення міськрай ТМО та житлові будинки по вул.Чехова, 10, і вул.Декабристів, 17.
Міський бюджет, щоправда, профінансував лише четверту частину загальної вартості робіт та своїм коштом розробив проект (29 тисяч гривень). Решта грошей — понад 700 тисяч гривень — надійшли з державного бюджету в рамках реалізації державної програми енергозбереження.
Офіційне відкриття котельні відбулося 19 листопада за участю представників міської влади та директора Теплокомуненерго Людмили Тодорович. Присутні відзначили, що потреба в модернізації цього об’єкту назріла давно. Адже з самого початку котельня була спроектована на таку потужність, що передбачала подальше збільшення кількості споживачів теплової енергії в цьому мікрорайоні. В реальності все вийшло навпаки — для тієї групи споживачів, яких обслуговує котельня, проектних потужностей виявилося забагато. Тому котли працювали в режимі постійних відключень, аби не допускати перевищення температурного графіка. А це, в свою чергу, спричиняло численні нарікання з боку споживачів.
Тепер же цю проблему вирішено — три менш потужні котли і населення обігріють, і водночас забезпечать економію енергоресурсів (40% електроенергії, 15% палива, 12% води). Крім цього, суттєвою перевагою нового обладнання котельні є його повна автоматизація, що дозволяє працювати без операторів, зменшуючи таким чином ризик впливу людського фактора на роботу об’єкту.
Роботи з модернізації котельні, проведені працівниками Теплокомуненерго, були виконані в надзвичайно стислі строки — всього за півтора місяці. Успішна реалізація цього проекту надихнула представників міської влади на нові плани. Як розповів заступник міського голови Василь Лень, наступною оновлять котельню по вулиці Островського, 58. А за три-чотири найближчі роки планується капітально відремонтувати близько половини із 18 котелень, що опалюють місто.
* * *

Як повідомила директор КПТ «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Людмила Тодорович, станом на 19 листопада борг населення за спожите тепло сягнув півмільйона гривень. Ще 340 тисяч гривень заборгували місцеві підприємства. Директор теплопостачального підприємства наголосила: якщо споживачі тепла й надалі в повному обсязі не платитимуть за отримані послуги, а відтак Теплокомуненерго не зможе розраховуватися за газ, в місті виникне загроза дострокового припинення опалювального сезону.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА