Грибник, як і сапер, може помилитися лише один раз

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
Проблема отруєнь дикорослими грибами залишається актуальною. Особливо гострою вона стає під час настання сезону збирання — у вихідні, коли населення масово перебуває на природі.
Гриби належать до великої і поширеної у природі групи організмів. На земній кулі налічується понад 70 тисяч видів, на території України виявлено майже 2 тисячі видів грибів, з яких біля 500 — вважаються їстівними, 80 — є потенційно небезпечні (з них 15 видів — смертельно отруйні).
Але гриби — це цінні продукти харчування. Вони мають добрі смакові властивості, багаті на білки, до того ж, вони містять незамінні амінокислоти (за винятком цистину), жири, вітаміни групи В1, В2, РР, С, Д тощо. За спектром мінеральних речовин вони не поступаються навіть овочам і фруктам. Містять калій, натрій, мідь, цинк, залізо, йод, марганець, фосфор та інші необхідні для життєдіяльності елементи, мають низьку калорійність та урізноманітнюють меню людини. У той же час гриби погано перетравлюються і можуть вживатися лише людьми зі здоровою системою травлення.
Основною причиною отруєнь дикорослими грибами є недостатні знання людей про видові різновиди грибів і небажання відмовитися від небезпечної звички збору, вживання їх у їжу. В Європі вже давно ніхто не збирає дикорослих грибів, і тому грибних отруєнь там практично не існує. Для цього вирощують шампіньйони у штучних умовах, екологічно чистих і безпечних для здоров’я людини.
Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням шапинкових грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні лисички та опеньки, дощовики, сморжі, які помилково приймаються за їстівні сироїжки та печериці). Отруєння переважно бувають випадковими (потерпілі вважають, що їли їстівні гриби) й, здебільшого, мають сімейний характер. Серед потерпілих трапляються завзяті та досвідчені у цій справі грибники.
Крім того, у грибах міститься особлива клейковина та білкові речовини, що ускладнюють процес травлення. Тому навіть здоровим людям не рекомендують з’їдати більше 50-70 г. правильно приготовлених їстівних грибів.
Гриби також мають надзвичайно велику здатність поглинати з навколишнього середовища радіонукліди, отрутохімікати, солі тяжких металів та інші речовини. Тому навіть їстівні гриби, що ростуть біля автодоріг, магістралей, заводів, сховищ отрутохімікатів та добрив, в іншій забрудненій місцевості можуть бути отруйними. Деякі отруйні гриби під впливом навколишнього середовища можуть бути схожі на їстівні.
Отруєння настає через проміжок часу від 30 хв. до 48 годин (а іноді й більше) після вживання грибів та протікає набагато тяжче, ніж інші харчові отруєння. З’являється біль у черевній порожнині, нудота, блювота, розлад шлунку, хворий відчуває загальну слабкість. Спостерігається зміна зіниць: одна стає вужча, а друга — ширша. Можуть бути зорові та слухові галюцинації, марення. Після збудження настає втрата свідомості, спостерігаються судоми деяких м’язів, найчастіше — обличчя і пальців рук. Навіть при легкому отруєнні грибами необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Часто від того, як швидко буде надана медична допомога, залежить життя людини.
До приходу медпрацівника при перших ознаках отруєння необхідно якнайшвидше надати першу допомогу хворому: промити шлунок 2 літрами солоної води або слабо-рожевим розчином марганцю та викликати блювоту, процедуру повторити декілька разів. Щоб встановити причину отруєння, варто зберегти гриби.
Швидких та достовірних способів отруйності чи їстівності грибів не існує.
Використання цибулі, часнику, срібних виробів не може визначити їх токсичності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, необхідно виконувати основні правила:

  • ніколи не збирайте та не їжте незнайомих грибів, якими б привабливими вони не були, не пробуйте їх на смак та не залучайте дітей до їх збирання;

  • не збирайте гриби на місцях звалищ, полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, складів отрутохімікатів тощо;

  • не купуйте і не вживайте в їжу консервовані гриби не промислового виробництва;

  • не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі, червиві;

  • дотримуйтесь санітарно-гігієнічних правил приготування: почистіть, промийте, проваріть у належному маринаді з додаванням достатньої кількості оцту та солі, зробіть належну термічну обробку в день збору;

  • умовно їстівні гриби (строчки, сморчки) краще не збирайте, але якщо це сталось, то двічі їх відваріть у підсоленій воді протягом 15-20 хв., зливаючи відвар, лише після цього їх можна тушкувати чи смажити. В сумі термічна обробка грибів має проводитись не менше 1,5-2 годин;

  • не збирайте ягоди та їстівні гриби, що ростуть поруч із блідою поганкою;

  • не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом;

  • сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, та не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів із грибами та інших виробів із подрібнених грибів;

  • перевіряйте зібрані гриби на вміст цезію-137 у лабораторії Новоград-Волинського міжрайвідділу ДУ «ЖОЛЦ ДСЕС У» або в інших атестованих лабораторіях;

  • ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки бульбоподібне потовщення, оточене оболонкою (як у червоного мухомора та блідої поганки);

  • коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтесь брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, що згадана у попередньому пункті;

  • збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що мають молочний сік, вимочіть їх декілька разів, промийте добре в холодній, бажано проточній, воді, для вимивання гіркоти — шкідливої для шлунку речовини. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, свинушками, що мають гіркий присмак;

  • якщо зустрінете в лісі бліду поганку, то знищіть її негайно. Отруєння, спричинене нею, у більшості випадків закінчується смертю;

  • дітям до 16 років гриби протипоказані, оскільки система травлення дитини не готова до вживання грибів. Гриби малюкам — вороги!


Слід добре пам’ятати, що збирання грибів — це завжди «гра з вогнем». Якщо ви бажаєте собі та своїм близьким здоров’я, — будьте обережними! Не ризикуйте життям! Грибник, як і сапер, може помилитися лише один раз.
Л.ПРОХОР, завідувач Новоград-Волинським міжрайвідділом лабораторних досліджень