Парад вишиванок скасовано, але у програмі свята є концерти

Парад вишиванок скасовано, але у програмі свята є концерти

Наближається свято «Лесині джерела», яке вже стало невід’ємною візитівкою Новограда. За роки існування цього заходу всі вже звикли до святкувань і розваг. Цьогорічна заява організаторів про те, що нинішні «Лесині джерела» будуть «скромними», була неоднозначно сприйнята жителями міста. Мова йде не про відміну феєрверку, а про ті заходи, що несуть не розважальний, а патріотичний характер. І ось оргкомітет вже остаточно визначився з програмою святкування. Про зміни, новинки та суперечливі моменти «Лесиних джерел» розповіла І.І.ПАНАСЮК, режисер загальноміських заходів.
— Ірино Іванівно, розкажіть про те, що чекатиме цьогоріч під час «Лесиних джерел» на жителів міста та гостей? Як приймалося таке рішення?
— Найперше хочу сказати, що під час підготовки до свята ми намагалися і, гадаю, врахували всі думки і побажання жителів міста. Зараз не час святкувати у повному масштабі з феєрверками, зірками, гучними піснями. Кожен опитаний житель міста стверджував, що свято потрібно проводити, адже ми не маємо права його загубити. Від початку утворення оргкомітету ми одразу визначилися, що більшість заходів будуть присвячені нашій землячці Лесі Українці.
— У зв’язку з сьогоднішніми подіями на Сході України, чи передбачені якісь заходи, присвячені підтримці воїнів АТО?
— Так, нинішня ситуація, що склалася в Україні, складна. Кожен має допомагати, як може. Цими днями я дивилася по телебаченню репортаж про нашого Дмитра Блохіна. Коли я побачила його, то перейнялася співчуттям і зрозуміла, що ми правильно робимо. Правильно, що організували благодійний концерт за участю академічного Поліського ансамблю пісні і танцю «Льонок» ім.І.Сльоти та Народної артистки України Оксани Пекун на підтримку військових 30-ї бригади. Всі гроші з концерту підуть на підтримку Дмитра Блохіна.
— Кожного року владі дорікають, що після святкувань «джерел» залишаються гори сміття та наслідки п’яних дебошів. Чи вирішилася ця проблема?
— У багатьох містах смажать шашлики, святкують. Коли люди напиваються, то залишають після себе гори сміття, чи провина це влади та оргкомітету? Тут проявляється культура людей, людський фактор. Завжди розпочинати потрібно із себе.
— Який бюджет цьогоріч­них «Лесиних джерел»?
— Я впевнено скажу, що жодної бюджетної копійки на святкування не витрачено. Коли ми розпочинали підготовку до свята, то боялися, що до нас не приїдуть представники з інших областей, зважаючи на непросту ситуацію в країні. Та я скажу, що люди самі телефонують, хочуть приїхати. Попри те, що їм нічого не платиться. Учасниками Всеукраїнського конкурсу автентичного співу «Животоки», «Містечка майстрів», Х Всеукраїнського конкурсу виконавців художнього слова імені Лесі Українки, стануть представники різних областей України. Серед них — Полтавська, Черкаська, Рівненська, Запорізька, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька, Київська, Львівська, Тернопільська, Житомирська, Волинська, Івано-Франківська.
— Що нового очікувати гостям свята?
— Цьогоріч ми розділили Святковий ярмарок та Містечко майстрів. У Парку культури та відпочинку праворуч діятиме Містечко майстрів, де будуть представлені вироби народних умільців, майстер-класи (гончарство, ковальство, виготовлення дубового посуду, бісероплетіння, вишивання, різьба по дереву), зліва — Святковий ярмарок, де кожен бажаючий зможе придбати річ, яка сподобалася. Також на фортеці буде концерт «Діти України — за мир!», метою якого є показати те, що майбутнє України — її діти, які хочуть мирного неба, спокою.
— У жителів міста виникають питання щодо параду вишиванок…
— Ми його планували, навіть назву придумали — «Від Лесі до Лесі». Та зараз — тяжка ситуація. Ми вирішили прислухатися до матерів, діти яких — в АТО, які були проти параду і сказали, що влаштують у відповідь свій парад — чорних хусток. Тому, щоб не створювати конфліктну ситуацію, ми відмовилися від цього. (Від автора: не зрозуміло, чому парад вишиванок кваліфікують, як розважальний захід, тоді як концерти, під які танцюватимуть та підспівуватимуть вважаються нормою.).
Та я скажу вам: виходьте у вишиванках, вам ніхто цього не заборонить. Це — наша гордість та історія. Беріть дітей, одягайте вишиванку та приходьте у Парк культури та відпочинку, у Музей Лесі Українки, Музей родини Косачів. Люди втомилися від поганих новин, але традиціям зраджувати не можна, адже це свято створювалося з великими зусиллями. Я маю велику надію, що 30-ті «Лесині джерела» у наступному році ми святкуватимемо вже з перемогою.
Розмовляла Людмила ПЕТРУК